Бузок - лікарська рослина з приємним запахом квіток лілових відтінків, що росте в садах, парках і присадибних господарствах повсюдно, в помірній і теплій смузі. Бузок лікує цукровий діабет, ревматизм, малярію, невралгію, гнійні рани, нежить, туберкульоз і ін.

Найбільш широко поширений бузок звичайний. З лікувальною метою використовують квітки, листя бузку. Листя бузку збирають під час цвітіння і сушать в добре провітрюваних приміщеннях. Квітки збирають на початку цвітіння, звільняють від суцвіть, сушать на сонці, а потім під навісом.

Лікувальні властивості бузку

Народна медицина шанує бузок звичайний як зелену аптеку на корені, тому настойки бузку вживаються для лікування і профілактики сотень видів захворювань людського організму. Незважаючи на багатий хімічний склад квіток і листя бузку: феноглікозід сірінгін, фарнезолу, алкалоїди, ефірні масла; в офіційній медицині бузок визнається насилу, а ось народна медицина і гомеопати в захваті від лікувальних властивостей бузку, наприклад, при ревматизмі вживають всередину настоянку квіток і бруньок бузку, а при невралгії застосовують мазь з бруньок зовнішньо.

Для лікування ран і виразок прикладають свіже роздроблене листя бузку.

Для лікування ревматизму рекомендується трав'яний збір за французьким рецептом з листям чорної смородини, бузку та ясена (2: 1: 1): 1 ст. ложку суміші заварити 200 мл окропу, настояти в теплі 1 годину, процідити. Приймати настій по півсклянки 3 рази на день за 30 хв. до їжі.

При кашлі народна медицина рекомендує трав'яний збір з рівних часток квіток бузку, листя брусниці і листя суниці. Для приготування настою треба 2 ст. ложки трав'яного збору залити 200 мл окропу, настояти в термосі 8 годин, процідити. Приймати настій по 1/5 склянки в гарячому вигляді 4-6 разів на день.

При малярії травники рекомендують міцний настій гілок бузку з листям: 300 грам подрібненої сировини залити 1 літром окропу, кип'ятити 20 хв., Настояти, закутавши, в теплому місці 3 години, процідити. Приймати відвар по півсклянки 3 рази на день.

При застуді рекомендується трав'яний збір з квіток бузку, деревію і пижма (2: 2: 1): 1 ст. ложку подрібненої суміші залити 200 мл окропу, настояти в термосі 8 годин, процідити. Приймати настій по 1/4 склянки 4 рази на день.

При ревматизмі, відкладенні солей у суглобах, при п'яткових шпорах рекомендується настій квіток бузку на горілці. Висушені квіти бузку заливають горілкою, накривають кришкою, настоюють в теплі 10 днів. Приймати по 30 крапель 2-3 рази на день і одночасно натирати і робити компреси з цього ж настою на хворі суглоби.

При цукровому діабеті п'ють настій з бруньок бузку, зібраних ранньою весною: 1 ст. ложку подрібнених бруньок бузку залити 200 мл окропу, настояти в теплому місці 1 годину, процідити. Приймати настій по 1/5 склянки 3 рази на день.

При епілепсії корисно пити чай з квіток бузку.

Щоб збити жар при високій температурі можна застосувати відвар листя бузку. Для цього треба після гарячого душу витерти тіло насухо, випити 3/4 склянки гарячого настою листя бузку з 1 ч.л. меду, витерти піт, тепло укутати і знову випити 3/4 склянки гарячого настою з чайною ложкою меду.

Рецепти препаратів з бузку і способи застосування 

Настій листя бузку водний: 10 грам листя на 200 мл води, витримують протягом 8 годин; по одній столовій ложці 3 рази на день.

Настоянка листя бузку спиртова (від малярії): чверть склянки подрібненого листя на один стакан спирту або горілки. Доза спиртової настоянки - по 20-30 крапель, горілчаної - по 50 крапель 3 рази на день.

Настоянка квіток і бруньок бузку (для лікування ревматизму, подагри, артриту): готують і застосовують так само, як настоянку листя.

Мазь з бруньок бузку (від невралгії): взяти одну частину соку, згущеного відвару або порошку па чотири частини основи, ретельно змішати.

Настій з листя бузку застосовують:

  • при нежиті і лихоманці;
  • для поліпшення апетиту;
  • при лікуванні бронхіту, коклюшу, туберкульозу;
  • як протизапальний і потогінний засіб.