Як відомо, щоб вижити в сучасному світі, нам необхідні міцні нерви і не менш міцний імунітет. І (ось сюрприз!) Ці два фактори взаємопов'язані набагато сильніше, ніж ми звикли думати, той факт, що люди, які не беруть життєві негаразди близько до серця, мають більш сильний імунітет, помітили ще в XIV столітті члени флорентійського братства Misericordia.

В їх обов'язки входило ведення статистики виживших і померлих людей під час епідемій. Виявилося, жителі Флоренції, не втратили позитивного настрою, видужували в рази краще, ніж їх сусіди, котрі піддалися паніці. Сучасна медицина знайшла цьому наукове пояснення. Причина в гормоні кортизолі, який наш організм виробляє під час стресу. З одного боку, він прискорює серцебиття, підвищує тиск, активізує роботу м'язів, знижуючи витрату глюкози, - і, таким чином, допомагає нашому тілу швидко мобілізувати ресурси в небезпечній ситуації. Однак кортизол пригнічує імунні реакції організму, саме тому люди,які регулярно нервують хворіють набагато частіше розслаблених життєлюбів.

Три несподіваних способу підвищити імунітет

Пийте розсіл. Напій, що асоціюється у більшості з похміллям, насправді багатий пребіотиками, які покращують роботу кишечника, підвищують імунітет і комплексно оздоровлюють організм.

Жуйте жуйку. Дивно, але вчені з'ясували, що звичка жувати жуйку стимулює вироблення організмом клітин TH17, які можна назвати санітарами імунної системи: вони виявляють патогени і активують вироблення лімфоцитів.

Не забуваємо про кефір. Про те, що кефір допомагає налагодити роботу кишечника і знизити зайву вагу, знають всі, а ось його імунорегуляторні якості лікарі виявили недавно. Дослідження Анкарських лікарів підтвердили: регулярне вживання кефіру протягом двох тижнів активує великі лейкоцити (макрофаги), що підвищують імунітет.