Плоди шипшини застосовуються народною медициною як тонізуючий, імуностимулюючий, загальнозміцнюючий, протизапальний, жовчогінний, сечогінний засіб; вони зміцнюють стінки капілярів, посилюють регенерацію тканин, благотворно впливають на обмін речовин.

Настої і відвари плодів застосовують для профілактики і лікування авітамінозів, простудних захворювань і грипу; при загальному ослабленню організму і для прискорення відновлення після хвороби; для профілактики атеросклерозу і при його лікуванні, а також при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, суглобів, шкіри. Плоди включають до складу трав'яних зборів, які застосовуються при хворобах органів дихання, гострих і хронічних захворюваннях печінки і жовчного міхура, сечокам'яної хвороби.

Корисні властивості 

Цілющими властивостями володіють і інші частини рослини - коріння, листя, пелюстки, насіння. Коріння шипшини у вигляді настоїв, відварів і настоянок застосовують при каменях у нирках і жовчному міхурі, обмінних артритах, а також як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб. Масло з насіння шипшини застосовується зовнішньо - при лікуванні запальних захворювань порожнини рота, при дерматозах, трофічних виразках, пролежнях, екземі. Пелюстки шипшини використовують для приготування різних косметичних засобів (лосьйони, відвари); з них роблять сиропи і варення; їх включають до складу тонізуючих і вітамінних трав'яних чаїв.

Протипоказання до застосування шипшини

Як водиться, у ефективних ліків зазвичай є протипоказання. Шипшина винятком не стала. Надмірне вживання його плодів і препаратів на їх основі може призвести до порушень з боку кровоносної системи, включаючи розвиток тахікардії, підвищення згортання крові. При наявності серйозних серцево-судинних захворювань необхідно проконсультуватися з лікарем перед вживанням таких засобів. Через високий вміст кислоти відвари і настої плодів шипшини можуть надати руйнівну дію на зубну емаль, тому рекомендується пити їх через соломинку; бажано також прополоскати рот водою після прийому відвару. З тієї ж причини слід утриматися від вживання препаратів на основі плодів шипшини при гіперацидному гастриті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки на тлі підвищеної кислотності шлункового соку.

Як правильно заварювати свіжий і сушений шипшина

З щойно зібраними ягодами доведеться трохи повозитися. Свіжа шипшина перед тим, як заварювати або відварювати, потрібно розрізати і обов'язково очистити від ворсинок, які сильно дратують слизову шлунку. Крім того, напій з розрізаних на частини плодів виходить більш насиченим за смаком, ніж приготований з цілих ягід. З цієї ж причини сушену шипшину перед заварюванням краще роздрібнити. Наливати напій варто через марлю або через ситечко - щоб не потрапили залишилися ворсинки. Зберігати напій із шипшини можна в термосі, можна перелити його в скляний або фарфоровий ємність і поставити в холодильник. Незважаючи на те, що настої і відвари можна тримати в холодильнику до трьох днів, краще заварити шипшина в такій кількості, щоб випити його протягом доби після того, як він буде готовий, поки в ньому найбільше вітамінів.