Приготовані з вересу звичайного ліки мають протизапальні, потогінні, сечогінні, в’яжучі та дезинфікуючі властивості. Настої та відвари з вересу стимулюють роботу шлункових залоз, а значні дози мають наркотичну дію. Як свідчить багатолітня практика, ця рослина має відчутний седативний влив на людину.

Корисні властивості

Звичайний настій вересу звичайного на воді застосовують для лікування таких урологічних захворювань, як простатит, цистит, коліки, запалення та камені в нирках, уратурія і хронічний пієлонефрит. Також цю рослину використовують для лікування захворювань жовчних шляхів та печінки, поліартриту і подагри, розладів нервової системи і ревматизму.

При зовнішньому застосуванні з вересу звичайного готують примочки і ванни. Такий спосіб лікування допомагає від рахіту, ревматизму, висипів та виразок на шкірі, опіків, алергії та екземи. Застосовується верес звичайний і в якості ранозагоювального засобу.

Приготування відвару

Відвар з вересу звичайного готують з 1 столової ложки сировини та 300 мл окропу. Його слід пити тричі на добу по 100 мл. Крім цього можна приготувати суміш вересу звичайного, собачої кропиви, сухоцвіту багнового. Всі ці компоненти змішуються у співвідношенні 4:3:3. Все це заливають в термос і настоюють півдоби. Вживати такий настій потрібно по 1 столовій ложці 3-5 разів на добу для лікування неврастенії, безсоння та подолання відчуття страху.