У розвинених країнах депресію вважають справжньою бідою. Багато компаній погоджуються навіть давати співробітникам лікарняні, щоб ті швидше впоралися з проблемою і швидше повернулися на роботу в гарному настрої. У нас же до депресії настільки серйозного ставлення немає. А даремно.

І поки ми продовжуємо плутати депресивний стан із звичайними перепадами настрою і нудьгою, лікарі кажуть про 300 мільйонів людей, які щорічно страждають від цієї хвороби. Так-так, саме хвороби. Тому прийшов час більше дізнатися про депресію, а також розвіяти популярні міфи, які тільки заважають її побороти.

Cуть депресії 

Суспільство противиться називати депресію хворобою, мовляв, сильні люди вміють знаходити в собі сили і утримуються від самобичування. Але така позиція тільки заважає розпізнати проблему і знайти причини її виникнення. А тим часом депресія погіршує працездатність мільйонів людей, змушує деяких навіть зводити рахунки з життям. Відомо, що жінки переживають депресивні періоди приблизно вдвічі частіше за чоловіків. Разом з тим лише 2 людини з 5 вирішуються вдатися до професійної допомоги, в той час як інші намагаються впоратися власними силами.

Симптомами депресії можуть бути тривожність, пригніченість, почуття власної меншовартості, дратівливість, безнадія. Людина втрачає інтерес до речей і занять, які радували його раніше. Знижується концентрація уваги і рівень енергії, з'являються проблеми зі сном, пропадає бажання що-небудь робити або взагалі виходити з дому.

У дитини симптоми депресії можуть бути схожими. Часто на тлі депресії дитя втрачає вагу, відмовляється ходити в школу, агресивно реагує на будь-які спроби вторгнутися в його особистий простір.
Соціум не вірить в існування депресії, а тому різноманітні міфи гуляють в народі, заважаючи адекватно сприймати проблему і боротися з нею.

І ось найпопулярніші з таких міфів

Депресія з'являється від неробства. Насправді непрацездатність - це наслідок, а не причина депресії. А ось спровокувати захворювання можуть травматичні події, гормональні зміни, важкі хвороби або навіть саме побоювання захворіти.

Потрібно більше радіти, і депресія пройде. Депресивний стан накладає відбиток і на роботу мозку, внаслідок чого людина тимчасово розучується радіти життю. Часом потрібно не тільки психологічна допомога, а й медикаментозне лікування.

Антидепресанти не лікують, а лише провокують звикання

Препарати нічим не загрожують, якщо дотримуватися вказівок лікаря. Єдине, що в перший час можуть з'являтися побічні ефекти. А ось лікувальний ефект відчувається не відразу, адже нейронних мереж потрібенчас для відновлення і росту.

Якщо випити, то все пройде

Алкоголь тільки погіршує депресивний стан, посилюючи тривожність і агресію до оточуючих, що може підштовхнути людину до необдуманих вчинків, спровокувати конфлікт.

Депресія - виключно духовна хвороба

Насправді депресія може бути наслідком хронічних захворювань і мати такі соматичні прояви, як, наприклад, біль в спині або суглобах, діарея або нудота. Хоча депресію приписують тільки молодим людям, але їй часто схильні до і люди старшого віку, особливо самотні або страждають від хронічних хвороб. Однак вітчизняні лікарі частіше списують розвиток депресії на інші захворювання, а то і просто на вік.