Якщо ви хочете провести вихідний не лише цікаво, а й пізнавально, тоді це те, що вам потрібно. Пропонуємо до вашої уваги туристичний маршрут одного дня мальовничою Рівненщиною.

Вирушаємо до гарного куточку області під назвою Наслудчанська Швейцарія

Першою зупинкою після виїзду з Рівного буде селище Гоща. Саме тут розташувалася чи не єдина у стилі шале садиба Валевських

Архітектурному творінню пощастило як ніколи. Садиба змогла вціліти після навали радянських поціновувачів історії. Згодом в приміщенні була бібліотека. Нині двері споруди зачинені для туристів, однак ви можете прогулятися гарним парком і оглянути садибу навколо. 

Читайте щеСадиба Валевських у Гощі: руїни історії, які оживуть [ФОТО]

Крім того, ходять легенди, що до Гощі навідувався сам Наполеон Бонапарт. Правда це чи ні, дивіться далі у відео: які таємниці ховаються у стінах садиби Валевських? 

Також у селищі знаходиться Заставський водяний млин. Його збудували в ХІХ столітті родина Валевських. Устаткування для об'єкту везли із самої Голландії. Про те, що млин був збудований в далекому 1882 році, можна побачити й зараз. Більше фото за посиланням

Як і садиба Валевських, млин має свою історію та легенду. Цікаво? Тоді дивіться відео тут: таємниці старовинного млина у Гощі.

Наступну зупинку пропонуємо зробити вам у Великих Межирічах. Тут можна побачити величний костел Святого Антонія та палац Стецьких. 

Стоїть кам'яний костел святого Антонія на місці, де був збудований Костянтином Острозьким дерев'яний храм, який згорів у 1601 році. Будівництво святої споруди розпочали в 1702 році і завершили у 1725 році. Будували костел за кошти, які виділив Єжи-Домінік Любомирський.

Більше історії тут: костел святого Антонія: культова споруда на Рівне нщині  

Як і більшість історичних споруд, стіни костелу пам'ятають чимало історичних моментів. Про таємниці храму можна дізнатися у проекті Рівне нщина містична

Маєток, який можливо польський пан програв колись у карти, розташований на мальовничому пагорбі у цьому ж селі. Через низку різних факторів, двері палацу не відкриті для пересічного мандрівника. Але нам таки вдалося потрапити у середину. Як виглядає нині маєток, дивіться далі у фоторепортажі

Яку історію та легенду лишили до наших днів стіни палацу, можете переглянути тут: що ховається за дверима маєтку Стецьких? [ВIДЕО]

Далі по дорозі до "Соколиних гір", ви можете заїхати у село Невірків. Тут можна побачити руїни Домініканського костелу. 

Колишній домініканський костел розташований в центрі села. У 1698 році на цьому місці був заснований дерев'яний домініканський монастир. У 1807 році на його місці Ян Стецький збудував сучасний мурований костел у стилі класицизму. Над входом напис польською мовою: «З дарів твоїх, Боже, тобі офірує. 1807 р. Ян Стецький». Після польського повстання 1832 року монастир було скасовано і храм було перетворено на фарний костел. Тепер храм закритий і потребує реставрації.

Далі прямуємо до Губківського замку.

Замок за своєю композицією і пропорціями вважався одним з найдосконаліших у волинській школі оборонних комплексів. У дворі знаходилися житлові і господарські будівлі. На подвір'ї замку залишився глибокий колодязь, змурований з каміння. Під замком були льохи та в'язниця.

Дивіться також: як виглядає Губківський замок вночі і на світанку

Тепер на 30-метровій горі, що піднімається над Случем, видно залишки замку. До наших днів дійшли лише частина стін та декілька башт. 

Завершити мандрівку одного дня пропонуємо на березі річки Случ біля скель. 

Ландшафтний заказник під назвою "Соколині гори" входить до регіонального парку "Надслучанський". Неймовірна природа та скелі, які розкинулися по обидва боки річки, вражають своює мальовничістю й будуть гарним завершенням мандрівки одного дня. 

Для того, щоб ви не блукали, лишаємо для вас координати туристичних родзинок Рівне нщини:

  1. Садиба Валевських - 50.598923, 26.673304
  2. Водяний млин - 50.593355, 26.667780
  3. Костел Святого Антонія - 50.659053, 26.851213
  4. Палац Стецьких - 50.665258, 26.859810
  5. Домініканський собор - 50.694203, 26.832805
  6. Губківський замок - 50.826154, 27.044925
  7. Сколині гори - 50.821544, 27.067127

Гарної вам мандрівки... Залишайтеся разом із rivne1.tv. Далі буде :) 

Будьте з намиFacebook Youtube Instagram Viber