Рівненщина ще має багато цікавинок для завзятого мандрівника. Здавалося, що ніби бачив вже все. А виявляється, що рідний край приховує ще дуже багато гарних місць та неймовірних пам'яток архітектури. Однією із таких є Заставський водяний млин. Він знаходиться у мальовничому куточку України, в селищі Гоща. Давайте разом подивимося як він виглядає.

Водяний млин ХІХ століття збудований родиною Валевських. Устаткування для об'єкту везли із самої Голландії. Про те, що млин був збудований в далекому 1882 році, можна побачити й зараз. В середині знаходиться балка, на якій до цих пір зберігся напис прізвища родини та рік будівництва.

pic Незважаючи на те, що пам'ятка архітектури знаходиться у приватній власності, в середину можна потрапити без проблем. Дуже приємний власник не тільки показує, а й розказує трішки історії про свій рідний край.

pic Якщо вдаватися до історичних фактів про млин, то інформації дуже мало. Відомо, що він дістався у спадок Октавії Валевській, а вже в ХХ столітті ним володіла інша родина.

pic Відомо й те, що це не єдиний водяний млин, який був у Гощі. Але єдиний, який зберігся до наших днів.

pic Незважаючи на те, що споруда перебуває у приватній власності, внутрішній вигляд бажає набагато кращого, ніж можна побачити.

pic Я не знаю як передати Вам відчуття, але усередині ніби все до чого ти торкаєшся, дихає історією. Здавалося те, що має досить таки трагічний вигляд, змушує Вас на хвильку зупинитися... і задуматися, що берегти треба те, що є, а не те, чого вже немає.

pic Досить таки ще міцними сходами ми спочатку піднімаємося на другий, а згодом на третій поверх. Там ми бачимо безліч обладнання, яке колись мало своє життя і давало роботу людям. А нині у повній тиші стоїть і споглядає на допитливого мандрівника, який час від часу заглядає у середину пам'ятки архітектури.

pic Ймовірно млин може стати ще однією туристичною окрасою Гощі, адже місце де він розташований має мальовничі краєвиди. Цього року тут можна побачити навіть лебедів, які доповнюють красу історичного куточку Рівне нської області.

pic Мандруйте Рівне нщиною разом з нами. Відкривайте нове. ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рівне нщина містична: таємниці старовинного млина у Гощі [ВІДЕО]