Лохина служить джерелом вітамінів для нашого організму. Її складно зібрати, не пошкодивши, і ще складніше зберегти. В основному, лохину їдять у свіжому вигляді, тому що саме в свіжих ягодах концентрація корисних речовин найвища.

Корисні властивості лохини

Ягоди лохини мають ряд унікальних властивостей: захищають від впливу радіоактивного випромінювання, зміцнюють стінки кровоносних судин, нормалізують роботу серця, підтримують здоров'я кишечника і підшлункової залози, уповільнюють старіння нервових клітин, а значить - головного мозку. Ефективна при атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, капіляротоксикозах, ревматизмі, ангіні та інших захворюваннях, пов'язаних з недостатністю кровоносних капілярів.

Ягоди лохини рекомендується вживати діабетикам, тому що вони сприяють відновленню тканин, посилюють дію лікарських препаратів, що знижують рівень цукру в крові, і підсилюють обмін речовин. Сухі ягоди лохини іноді заварюють, як протидизентерійний засіб (1 ложку ягід заварювати 15 хвилин в склянці окропу).

Листя лохини так само містяться корисні речовини, але трохи в меншій кількості. У народній медицині відвар гілок з листям п'ють при хворобах серця, відвар листя - як м'яке проносне. При регулярному вживанні ягоди знімають напругу очей і сприяють відновленню зору.

Сік лохини дають при лихоманці, хворобах шлунково-кишкового тракту, а також для посилення виділення шлункового соку. Ягоди лохини рекомендуються людям, які працюють у шкідливих умовах, так як пектинові речовини здатні зв'язувати і виводити з організму радіоактивні метали.

Є дані, що лохина перешкоджає утворенню ракових клітин, оскільки містить велику кількість високоактивних антиоксидантів. Зберігають ягоди при температурі від 0 до + 4 ° С до 2 тижнів; при -15 ° С і нижче-протягом року. Важливо щільно закривати ємності з ягодами для запобігання від сторонніх запахів. Лохина малокалорійні (61 кал / 100г сирої маси) і є дієтичним продуктом.

Небезпечні властивості лохини 

Важливо вживати лохину в помірній кількості, так як в ній відзначається підвищений вміст антиоксидантів, які у великій кількості можуть порушити м'язові функції, так як перешкоджають надходженню кисню в м'язи.

Вживати лохину обережно необхідно вагітним і годуючим жінкам, так як в ній містяться речовини, що викликають інтоксикацію і алергію у дитини. Так само лохина протипоказана при дискінезії жовчовивідних шляхів, так як її надмірне вживання в цьому випадку може привести до загострення захворювання.