Чи знали ви, що шкірка від апельсина може принести вам користь? Яку саме читайте далі.

 Як використовувати шкірку від улюбленого цитруса? В якості добрива або як засіб для захисту рослин, як ароматизатор для будинку. У будь-якому випадку, прочитайте лайфхаки наведені нижче, вони вам неодмінно знадобляться в побуті.

1. Користь від шкірки апельсинів для городу і проти комах
 
Своєму аромату апельсинова цедра зобов'язана лімонену - особливому з'єднанню, що міститься в її ефірних маслах. Ця речовина виявляється цінною в садово-городніх роботах не тільки завдяки аромату, але є і токсичною для комах. Деякі з них з-за стійкого апельсинового запаху дезорієнтуються в просторі і не можуть відшукати рослину. Для інших комах лімонен - ??сильна отрута, і вони від нього швидко гинуть.
 
Крім цього, апельсинові шкірки, багаті калієм, кальцієм, магнієм, фосфором та іншими цінними елементами, деякі дачники застосовують її в якості підгодівлі.
 
 
2. Ароматизатор для шафи
 
З неприємним запахом в шафах допоможуть впоратися апельсинові шкірки, які потрібно просто розкласти на полицях серед речей. Працює за умови, що ви будете регулярно міняти цей натуральний ароматизатор.
 
3. Бореться з попелицею та трипсами
 
Щоб позбавити садові квіти і городні культури від колоній попелиці, в 10 л води додайте 1 стакан сухих подрібнених шкірок апельсинів і настоюйте 4-5 днів. Процідженим настоєм обприскуйте уражені рослини кожні 3-4 дні. Попелиця повністю зникне після 2-3 таких обробок.
 
Такий настій допомагає відбити і атаку трипсів. Уже після першої обробки ці комахи починають масово гинути, а після третьої взагалі повністю зникають.
 
4. Проганяє мурах
 
Шкірка апельсинів може прогнати і кращих друзів попелиці - мурах. Розмочити жменю сухих шкірок в теплій воді, коли вони розбухнуть, подрібніть блендером в кашку і розкладіть її біля ягідних кущів і дерев - мурашкам це не сподобається.
 
Якщо шкідники розбили свій табір на городі, верхівку мурашника розкопують і просто викладають зверху таку апельсинову кашку.
 
5. Засіб для розпалювання
 
Сухі апельсинові шкірки ви можете додати в багаття або камін. Завдяки ефірним оліям шкірка допомагає полум'ю швидше розгорітися, наповнюючи простір навколо чудовим ароматом, що піднімає настрій. До речі, спроба розпалювання буде успішною лише за умови, якщо ви використовуєте абсолютно сухі шкірки, інакше є ризик задимити все навколо.
 
 
6. Засіб проти комарів
 
Візьміть з собою на пікнік апельсини і зможете забути про надокучливих комарів: вони не чіпатимуть, якщо натерти свіжими шкірками відкриті ділянки тіла.
 
7. Компост для городу
 
Збірний садовий компост - це, мабуть, краще натуральне добриво. Щоб воно було добре збалансовано, в ньому повинні міститися інгредієнти 2 типів: вуглецеві матеріали (наприклад, сухе листя, солома) і багата азотом органіка (гній).
 
Шкірки від цитрусових - відмінне джерело азоту, який необхідний всім рослинам на ранніх етапах їх розвитку. Деякі садівники не люблять класти в компост апельсинові шкірки, оскільки вони відносяться до відходів, які важко розкладаються. Однак досить просто подрібнити шкірку на більш дрібні частини, тоді її розкладання піде набагато швидшими темпами.
 
8. Для краси саду
 
Помістіть шкірки в неглибокі тарілки і розставте їх неподалік від квіткових клумб. Через деякий час ви помітите, як на запах апельсинів почнуть злітатися безліч яскравих метеликів, за якими дуже приємно спостерігати.
 
Як зберігати шкірки
 
Апельсинові шкірки зручніше зберігати і надалі використовувати, якщо перед просушуванням нарізати їх на дрібні шматочки. Висушену сировину тримайте в скляних банках або пластикових контейнерах під кришкою, щоб цінні ефірні масла не випарувалися завчасно.