Бажаєте насолоджуватися пишним цвітінням домашніх рослин якомога довше? Тоді варто подбати про своєчасну підгодівлю. Деякі види добрив дуже просто зробити самостійно, не виходячи з дому.

 Натуральні добрива для кімнатних квітів

1. Кавова гуща
 
Відмінне добриво для всіх домашніх квітів – кавова гуща. Просто змішайте кавову гущу з землею в вазоні. Завдяки такому нехитрому прийому грунт стане більш пухким і легким, підвищиться кислотність грунту, в ньому буде більше кисню. Але пам'ятайте, аж ніяк не на всі рослини підвищення кислотності грунту діє добре. Тому заздалегідь дізнайтеся уподобання своїх рослин, вивчивши їх опис.
 
2. Чайна заварка
 
Для підгодівлі домашніх квітів нерідко використовують і чайну заварку. На жаль, вона може дати не тільки позитивний, а й негативний ефект, адже заварку в грунті просто обожнюють чорні мушки (сциарід), так що будьте обережні з такою підгодівлею.
 
3. Підживлення з цитрусових
 
Шкірку апельсинів і мандаринів необхідно подрібнити, заповнити нею приблизно третину літрової банки і залити доверху окропом. Залиште добриво на добу, потім вийміть кірки, рідину в банці доведіть до об'єму 1 л, додавши чисту воду. Добриво готове! Просто полийте нею квіточки.
 
4. Бананова шкірка
 
З цієї ж технології готується рідке добриво з подрібнених бананових шкірок. Але, на відміну від цитрусових, шкірку банана ви можете підмішати і прямо в земельний субстрат. Під час пересадки домашніх квітів додайте в горщик з живильним грунтом трохи заздалегідь подрібнених і висушених бананових шкірок. Згодом вони перегниють і підживлять рослини мікроелементами.
 
5. Зола
 
У ній містяться калій, фосфор, магній, кальцій, залізо, цинк і фосфор, магній, кальцій, залізо, цинк і навіть сірка. Причому калій і фосфор - в легкодоступній для рослин формі. Просто змішайте золу з грунтом при пересадці рослин. А ще з неї ви можете приготувати рідку підгодівлю: 1 ст. л. золи розведіть в літрі води і полийте зелених вихованців.
 
6. Цибуля
 
У коктейлі з цибулиння міститься повний набір мікроелементів. Цей засіб не може довго зберігатися, тому його потрібно готувати кожен раз заново. Рецепт приготування коктейлю: 50 г лушпиння цибулі залийте 2 л гарячої води, доведіть відвар до кипіння і, прокип'ятивши близько 10 хвилин, дайте настоятися протягом 3 годин. Після того як відвар охолов, процідіть його і обприскайте їм рослини.
 
7. Акваріумна вода
 
Вода з акваріума дуже поживна, м'яка. Але використовувати її для підгодівлі рекомендується тільки навесні і на початку літа, коли у рослин починається активний ріст листя і пагонів. Починаючи з середини літа воду для добрива домашніх квітів краще не використовувати. Поливайте рослини акваріумною водою не частіше разу на місяць.
 
Як боротися зі шкідниками домашніх рослин
 
Кращий спосіб боротьби зі шкідниками - це попередження їх розповсюдження.
 
Перевіряйте свіжозрізані букети: вони іноді таять в собі такі неприємні «сюрпризи», як тля, трипси, білокрилки, павутинні кліщі. Не ставте букети поруч з кімнатними квітами.
 
При покупці ретельно огляньте рослину. Помийте її під теплим душем і відправте на карантин: поставте окремо від інших рослин на місяць для спостереження.
 
Не ставте рослини в один піддон, не міняйте піддони місцями - все це підвищує ймовірність поширення шкідників.
 
У грунті для пересадки рослин, особливо взятої з відкритого грунту, можуть перебувати лялечки комах. Тому її необхідно стерилізувати.