З дитинства нас навчали, що мурахи корисні, шкоди нікому не завдають, і вбивати їх не можна. Однак, коли справа стосується свого городу, то роздумувати тут нічого - від мурах потрібно позбавлятися. Невелика кількість мурах принесе тільки користь; погана справа, коли мурах стає багато або дуже багато.

 Перше, і найшкідливіше що вони роблять - це розводять тлю. Попелиця для мурашок - це дійна корова з смачним солодким молоком. Далі мурахи поїдають посіяне вами насіння (хоча б ту ж моркву) і, що набагато гірше, розносять по ділянці насіння бур'янів. Справа в тому, що насіння багатьох бур'янів забезпечені смачними для мурах придатками, ось і тягають їх мурахи до себе в мурашник. А по шляху неминучі втрати «вантажу», і насіння ці сходять, і ось уже весь город заріс бур'янами.

Однак не варто відразу саме позбавлятися від мурашок, можна просто змусити їх обходити стороною ваші грядки або теплицю. Для цього існує безліч народних способів, всі вони дають хороший результат і ми зараз про них дізнаємося.
 
Важливе попередження!
 
Будь-які народні засоби, незалежно, чи це позбавлення від мурах, або від хвороб або шкідників рослин, в кожному окремому випадку дають свій результат. Тобто в однієї людини щось спрацьовує з 100% -ою ефективністю, а інші методи не допомагають, а в іншого можуть спрацювати в повному обсязі, або не буде ефекту взагалі. Це залежить і від погодних умов, і від чисельності комах або стадії занедбаності хвороб, і від складу грунту і т.д. Одним словом, пробуйте, експериментуйте, шукайте свій метод.
 
Ось народні методи, які не знищують, а відлякують мурах.
 
1. Натріть стрілками озимого часнику низ стовбурів молодих дерев, за якими люблять повзати мурахи. Можна ще з цих стрілок зробити такі джгутики, і оточити стовбур внизу, на висоті 30 см. Мурахи дуже чутливі до різких запахів, запах часнику для них нестерпний, і вони просто підуть в інше місце.
 
2. Так само не люблять вони і запах полину. Розкидайте стебла цієї трави під деревами і кущами - мурахи підуть.
 
3. Коли ви хочете посадити нове дерево або кущ, візьміть стару покришку від машини, розріжте її вздовж по периметру, щоб вийшло 2 півкола. Злегка зарийте це півколо в землю і налийте в нього води, а в центр посадіть ваше дерево. Тепер мурахи ніяк не доберуться до стовбура.
 
4. Мурахи дуже не люблять запах апельсинів. Розкидайте апельсинові кірки (бажано свіжі) навколо молодого деревця, яке потрібно врятувати, і мурахи навіть не наблизяться до нього.
 
5. Щоб мурахи пішли з мурашника, насипте зверху нього деревну золу.
 
До речі, цікаве спостереження. Якщо у вас на ділянці є трохи бур'янів, а не суцільно виполоти чорна земля, то шкода від мурах вам не страшна. Для харчування їм цілком вистачає цих бур'янів, і на корисні рослини вони вже не лізуть. Деякі садівники спеціально для мурах залишають молоду поросль фруктового дерева, наприклад вишні. Тут та ж картина - мурахи окупують її і не розповзаються по городу.
 
 
Тепер поради, як знищити мурашок.
 
6. Різноманітні пастки. Пляшку зсередини обполіскуєте невеликою кількістю цукрового сиропу або берете банку із залишками варення (одним словом, будь-яку солодкість в склі). Кладете недалеко від мурашника, і мурахи масово заповзають туди.
 
7. Заливаєте рясно мурашник сечею. Це насправді найефективніший метод з усіх народних засобів, він допомагає завжди, правда іноді треба ним скористатися не один, а два-три рази.
Отже, ось такими методами можна позбутися від мурашок. Виберіть собі найбільш для вас оптимальний і спробуйте його.