В області триває процес формування об'єднаних територіальних громад. Після численних консультацій в районах у Рівненській обласній державній адміністрації переглянули попередній перспективний план. Тож тепер замість 46 громад пропонують 61. Кого з ким об'єднають та як виглядатимуть оновлені райони - читайте далі.

 Оновлення плану адміністративного устрою на Рівне нщині не минуло спокійно. За першим проектом в області мало залишитися 46 ОТГ, що передбачало укрупнення вже існуючих.

Читайте також: На Рівне нщині кількість ОТГ хочуть зменшити удвічі

Проте таке "об'єднання" сподобалося далеко не всім. Зокрема, асоціація «Об’єднаних територіальних громад Рівне нщини» підготувала й озвучила власну позицію, оформивши її як колективне звернення з однією вимогою: залишити всі сформовані ОТГ.

Читайте також: Повстання громад: на Рівне нщині мають залишитись всі створені ОТГ

Подібні рішення приймались і на районних рівнях. Представники асоціації зустрічались із керівництвом облдержадміністрації, аби донести свою позицію. І от світ побачив новий план Рівне нщини.

Як змінилося формування ОТГ у кожному районі:

 БЕРЕЗНІВСЬКИЙ РАЙОН

За оновленим перспективним планом тут передбачалося формування 2 громад - Малинської та Березнівської. Зокрема у другу включили і села, які за попереднім перспективним планом, що затверджений у листопаді 2019 облрадою, були віднесені до Соснівської ОТГ.

Та оскільки процес формування громади тут так і не був завершений, громаду - виключили з переліку. Проте представники Соснового пропонують усе ж внести ОТГ до переліку, бо процес майже закінчений, та й з економічної точки зору так краще.

Та члени робочої групи єдиного висновку не дійшли, тож в міністерство подадуть два варіанти формування: з двома та трьома громадами. А вже урядовці вирішать, як краще.

Читайте також: Зберегти ОТГ: у районах Рівне нщини триває хвиля на підтримку громад

ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОН

У Володимирецькому районі ситуація змінилась кардинально. Замість двох громад тепер тут шість - Вараська, Володимирецька, Рафалівська, Полицька, Каноницька та Антонівська. Тобто в оновленому плані знайшли відображення всі вже сформовані ОТГ.

Читайте також: Села на Рівне нщині просять не зменшувати кількість ОТГ

ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОН

 У Гощанському районі усе без змін - три громади - Бабинська, Бугринська та Гощанська. При чому Горбаківську сільську раду, як і просили у селі, залишили у складі Бабинської ОТГ.

Читайте також: Гоща чи Бабин: на Рівне нщині ОТГ й райцентр "воюють" за село

ДЕМИДІВСЬКИЙ РАЙОН

Демидівський район, який повністю покритий ОТГ, залишився у тому є складі - Демидівська та Боремельська громади.

ДУБЕНСЬКИЙ РАЙОН

На карті Дубенського району сталася справжня революція. Замість чотирьох громад тут передбачили вісім: Дубенська, Привільненська, Вербська, Смизька, Тараканівська, Семидубська, Мирогощанська і Варковицька. Таким чином тут відобразили майже всі утворені ОТГ, частину з яких попередньо планували віднести до міста Дубно.

Читайте також: Укрупнення ОТГ не уникнути: все на догоду Рівному та Дубно

Та голова Повчанської ОТГ Інна Іванюк, звернулась до робочої групи з проханням дати шанс її громаді, яка працює вже певний час, і не об'єднувати її з Вербською сільською радою. Тим паче, що села, які увійшли у склад ОТГ, запевнили - погоджувались саме на такий формат - без Верби. Тож врешті робоча група вирішила подати на Кабмін план з дев'яти громад у районі - окремо з Повчанською та Вербською ОТГ.

ДУБРОВИЦЬКИЙ РАЙОН

Дубровицький район не змінювали. Тут так і залишилось три громади - Дубровицька, Миляцька та Висоцька.

ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОН

Так само не зазнав змін і Зарічненський район. Тут сформували дві ОТГ - Зарічненську і Локницьку.

ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОН

А от щодо Здолбунівського району членам робочої групи довелося помізкувати. За оновленим планом тут передбачили дві громади - Здолбунівську та Мізоцьку. Та під час обговорення підняли питання щодо формування ще й Здовбицької ОТГ. Єдиного рішення під час засідання також не дійшли, хоч і були наведені економічні обґрунтування, чому саме потрібно три громади. Тому вирішили, що на затвердження подадуть два варіанти - з двома і трьома ОТГ.

КОРЕЦЬКИЙ РАЙОН

На Кореччині попри намір створити одну ОТГ, виділили все ж дві - Великомежиріцьку та Корецьку.

КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОН

Костопільщина зовні змін не зазнала. Тут так само передбачили чотири громади - Костопільська, Малолюбашанська, Деражненська та Головинська.

Найбільше обговорення викликало приєднання Пісківської ОТГ до проектної Костопільської громади. Члени робочої групи апелювали тим, що Пісківська ОТГ - одна з двох на Рівне нщині , які мають низький рівень спроможності згідно з методикою. Та, за словами експертів, існування таких громад цілком допускається, якщо їх в області не багато. Проте такі аргументи не вплинули на план.

- Зараз ми маємо розуміти, що такого фінансування на розвиток громад з державного бюджету не буде. Громада має бути самодостатньою і спроможною. Ну не може маленька громада, яка з допомогою субвенцій і дотацій має 1,7 бал (низький рівень спроможності - авт.), втриматися у цей період, коли дотацій не буде. Тому це непопулярне рішення, нерейтингове, але державницьке, - каже голова Рівне нської облдержадміністрації Віталій Коваль.

МЛИНІВСЬКИЙ РАЙОН

На карту Млинівщини "повернули" ще три утворені ОТГ. Тож тепер тут передбачено п'ять громад - Острожецька, Бокіймівська, Підлозцівська, Ярославицька та Млинівська.

ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОН

В Острозькому районі, попри прохання передбачити ще й Оженинську громаду, залишили все ж одну ОТГ - Острозьку.

РАДИВИЛІВСЬКИЙ РАЙОН

На Радивилівщині буде три ОТГ - Радивилівська, Крупецька та Козинська. При чому існуючу Бугаївську ОТГ, яка має схожу з Пісківською громадою ситуацію, приєднали до Радивилівської.

РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОН

Рівне нський район став темою для гарячих дискусій. Тут за планом сформували дев'ять громад - Клеванську, Зорянську, Корнинську, Дядьквицьку, Великоомелянську, Олександрійську, Шпанівську, Білокриницьку та Рівне нську.

При цьому Брониківську сільську раду цього разу "відрізали" від проектної Зорянської ОТГ й приєднали до проектної Рівне нської, як і Обарівку, Городоцьку та Квасилівську сільські ради.

Представники Городка таким рішенням обурилися. Мовляв, триває процес утворення Городоцької ОТГ у складі Бронників, Городка та Обарова. А от до міста вони не хочуть.

Читайте також: До Рівного не хочуть: села навколо домовились про окрему громаду?

Та члени робочої групи залишилися при своєму. Мовляв місту треба розвиватися. Представники сільських рад пообіцяли "дійти до Києва" й таки відстояти своє.

Читайте також: Села приєднають до Рівного, щоб уникнути шантажу

РОКИТНІВСЬКИЙ РАЙОН

На Рокитнівщині пропозиції районної групи врахували частково. Так, тут передбачили іще одну ОТГ, яка вже є. Тож тепер тут три громади - Рокитнівська, Старосільська та Березівська.

А от прохання виділи іще одну громаду - Томашгородську й перенести центр проектної ОТГ з Березівки у Глинне - відмовилися.

Читайте також: Зберегти ОТГ: у районах Рівне нщини триває хвиля на підтримку громад

САРНЕНСЬКИЙ РАЙОН

У Сарненському районі передбачили п'ять громад – Клесівську, Сарненську, Вирівську, Немовицьку, Степанську. При чому тут стався, за словами експертів, безпрецедентний випадок: новоутворена Кричильська ОТГ сама висловила бажання бути приєднаною до проектної Сарненської громади.

- У будь-яких речах є дискусія, - каже консультант Офісу реформ Асоціації міст України на Рівне нщині Василь Курилас. - Проте треба розуміти, що це не остаточний варіант. Остаточне рішення прийматиме Кабінет Міністрів. Тож можливо, що цей затверджений в області план зазнає досить суттєвих змін.

Читайте також: Дачі біля Рівного обирають між Олександрійською та Шпанівською ОТГ