Фото ілюстративне
Проблему з містами обласного значення, які об'єднані територіальні громади оточили з усіх боків, вирішуватимуть, швидше за все адміністративно.

Як зазначає  консультант Офісу реформ Асоціації міст України на Рівне нщині Василь Курилас, уникнути укрупнення вже створених в області об'єднаних територіальних громад не вийде. Основна причина - велика кількість повноважень, які будуть покладені на ОТГ після чергових місцевих виборів.

- На разі від фінансової спроможності місцевих громад залежить і їх можливість вирішувати питання місцевого значення. Це не нові вимоги, які передбачені методикою визначення спроможних громад іще у 2015 році. За одним з пунктів центрами можуть бути міста обласного та районного значення, а також міста, які колись були районними центрами.

Зона доступності таких центрів, за методикою, має становити 20-25 км дорогами з твердим покриттям, які можна подолати за 20 хвилин. При чому ці зони можуть бути зменшені в меншу сторону, зважаючи на відсутність доріг.

- Що стосується запропонованої моделі, вона в деякій мірі вирівнює ситуацію навколо міст Рівне та Дубно. Закон не містив запобіжників про об'єднання лише за перспективним планом, що й дозволило об'єднуватись у будь-якому форматі. Цей процес у якійсь мірі був неконтрольований. Тож Уряд хоче вирівняти ситуацію саме з тим, щоб міста і районні центри мали перспективи розвитку, - каже Василь Курилас.

Та насправді громади такими кроками не задоволені. Мовляв, навіщо було дозволяти об'єднання, якщо зараз - нехтувати усіма принципами впровадження реформ.

Тож у районах вже почали приймати численні рішення місцевих рад, які просять залишити сформовані ОТГ в спокої й не переформатовувати перспективний план.

Колективне звернення з цього приводу підписали й 42 голови утворених ОТГ області.

Окрім того жителі населених пунктів, які у перспективі планують "приєднати" до міст, готові виходити на акції протесту. Так, представники с. Верба Дубенського району готові завтра, 5 лютого, перекрити трасу Київ - Чоп на дві години - з 14 до 16. Усе через те, що населений пункт тепер хочуть віднести до великої Дубенської ОТГ, хоч у перспективному плані, який іще у листопаді 2019 переглядала Рівне нська обласна рада, передбачене створення окремої Вербської ОТГ.

Нагадаємо, за новим проєктом адміністративного устрою Рівне нщини в області має залишитись 46 ОТГ з 72, які у листопаді були затверджені перспективним планом

Читайте також: Дачі біля Рівного обирають між Олександрійською та Шпанівською ОТГ