Громади Рівненщини пішли у наступ загальним фронтом. Після численних поодиноких звернень та рішень, які приймалися сесіями окремих сільських рад, з'явилася спільна позиція усіх ОТГ області.

В області триває обговорення презентованого Рівне нською ОДА проекту адміністративного устрою. Нагадаємо, за ним на території регіону має залишитись 46 об'єднаних територіальних громад, тоді як попереднім перспективним планом затверджено 72.

Читайте також: До Рівного не хочуть: села навколо домовились про окрему громаду?

Зокрема, мова йде про укрупнення вже існуючих ОТГ або ж приєднання їх до інших населених пунктів. Саме це викликало обурення у громад, які "потрапили під ніж".

Тож ОТГ на сесіях почали приймати рішення-звернення, в яких просять врахувати думку громад. Асоціація «Об’єднаних територіальних громад Рівне нщини» підготувала й озвучила власну позицію, оформивши її як колективне звернення.

Читайте також: ОТГ Рівне нщини хоче діалогу з владою про майбутнє

На разі спільне звернення підписали голови 30 ОТГ з 45 утворених ОТГ Рівне нщини. Проте збір підписів триває.

Отож, подаємо текст без змін:

"Відкрите звернення!

Місцева асоціація органів місцевого самоврядування «Об’єднані територіальні громади Рівне нщини» та голови ОТГ, що нижче підписалися, звертаються до Вас із вимогами не руйнувати досягнення реформи місцевого самоврядування, яка успішно впроваджується на Рівне нщині із 2015 року та закликає відмовитися від планів примусового укрупнення добровільно створених об’єднаних територіальних громад.

Так, за п’ять років, у Рівне нській області, шляхом добровільного об’єднання та приєднання, утворилося 45 ОТГ, які пройшли горнило виборів та успішно реалізовують завдання поставлені державою та громадянами перед органами місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад.

Про ці громади всі державні органи розказували, як приклад ініціативності людей та успішності реформи, на практичному досвіді цих ОТГ писались нові закони, вся ідея децентралізації запрацювала лише тому, що ці громади втілювали її в життя.

Тепер же окремі державні органи несподівано вирішили перекреслити все це. Інакше сприймати новий проект перспективного плану формування територій громад Рівне нської області, що був презентований 24 січня, під час засідання міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою Рівне нської області, ми не можемо.

Цим проектом передбачено створення в області лише 46 проектних ОТГ! Це на 26 громад менше ніж у перспективному плані схваленому минулого року Рівне нською обласою радою, і на 17 громад менше ніж пропонувалось представниками ОДА під час консультацій зі створення нового перспективного плану формування громад Рівне нської області 21 січня в Міністерстві розвитку громад та територій. За новим проектом від ОДА пропонується ліквідувати від 14 ОТГ, які були створені добровільно. Таких “порізаних” громад, може бути й більше, адже досі навіть не оприлюднені пропозиції обласної державної адміністрації по всіх районах.

Вже зараз, окремі політики в районах, починають піднімати питання про подальше “укрупнення” громад і пропонують утворювати ОТГ у форматі “один район — одна громада”, тому “порізаних” ОТГ може бути більше.

Дивує і непослідовність самих авторів нового проекту. Так, по одних районах ОДА пропонує залишити вже створені ОТГ, і в той же час по іншим районам, аналогічним за параметрами, пропонується всі громади укрупнити в одну чи дві ОТГ.

Ми проанілізували критерії, які дають можливість оцінити рівень спроможності громади, що визначені в оновленій Методиці формування спроможних територіальних громад і прийшли до висновку, що абсолютна більшість вже створених ОТГ відповідає середньому та високому рівню спроможності. Натомість низький рівень спроможності є лише у двох ОТГ. Однак, нова методика не забороняє їх існування, а лише обмежує кількість таких громад.

Крім того, сама методика зобов’язує облдержадміністрації розробляти проекти перспективних планів із урахуванням створених відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» об’єднаних територіальних громад.

Тому, ми констатуємо, що всі створені добровільно до 2020 року ОТГ відповідають новій методиці і ніяких законодавчих підстав для їх ліквідації не має.

Отож, ми вважаємо такі дії органів державної влади неприпустимими, а нові пропозиції ОДА необгрунтованими.

Ми, голови об’єднаних територіальних громад Рівне нщини, застерігаємо усіх від посягання на добровільно об’єднані територіальні громади, вимагаємо відкликати проект-46 та розробити новий проект перспективного плану формування територій громад Рівне нської області, який буде враховувати усі створені ОТГ.

Задля успішного завершення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, збереження миру та спокою в нашому краї, закликаємо прислухатися до наших вимог."

Читайте також: Гоща чи Бабин: на Рівне нщині ОТГ й райцентр "воюють" за село