Фото ілюстративне
Проект нового адміністративно-територіального поділу області, який днями презентували в Рівненській облдержадміністрації, викликав чимало обурення. Адже за ним з 72 громад, передбачених перспективним планом, має залишитися лише 46. Кого з ким "об'єднали"?

Востаннє зміни до перспективного плану Рівне нська обласна рада вносила у листопаді 2019 року. Саме тоді й зафіксували цифру у 72 об'єднані громади Рівне нщини.

Щоправда, нещодавно Рівне нська обласна державна адміністрація презентувала інший план, у якому місце знайшлося лише 46 громадам.

Читайте також: "Розібратись до середи": В Рівне нській ОДА обговорили план області

На місцях такі плани сприйняли неоднозначно. Особливо мова про вже створені громади, які за новим планом мають "укрупнити". 

Зокрема, наприклад, у складі Дубенського району вже існуючі громади - Повчанську, Мирогощанську та Тараканівську "об'єднали" у Дубенську ОТГ; Пісківську ОТГ приєднали до Костопільської; Підлозцівську, Ярославицьку та Острожецьку "з'єднали" в Острожецьку громаду та інше.

- Я вважаю, що план обласної адміністрації – це один з варіантів оптимізації, який можна розглядати, можна приймати або ні. Все на розсуд громад Рівне нщини, - каже директор Рівне нського регіонального офісу U-LEAD Руслан Сивий. - Якщо укрупнення відбувається добровільно – я не бачу проблем. Якщо ж ні, то це не добровільне об’єднання, це інший формат. Але у нас зараз діє добровільне об’єднання, тому потрібна згода громад.

За словами експерта, нині у всіх районах тривають консультації, під час яких і розглядатимуть подібні питання:

- Далі має бути засідання обласної робочої групи, де розглядатимуться результати консультацій, які тривають зараз у всіх районах. І лише тоді приймати рішення. Можливо хтось захоче укрупнитися, можливо з’являться інші формати, оскільки процес добровільний. Чекаємо наступне засідання робочої групи.

Отож, як має виглядати карта ОТГ Рівне нщини (порайонно) та які саме громади хочуть "укрупнити":
 

Читайте також: Яке майбутнє у районних лікарень Рівне нщини?

Читайте також: Міні-басейн та 3D окуляри: громади Рівне нщини опановують бюджети участі

Читайте також: Зберегти чи втратити: у жителів Демидівки запитують, що розвивати у громаді

Читайте також: До Рівного не хочуть: села навколо домовились про окрему громаду?