Найстаріший дуб України росте в урочищі Юзефін Рокитнівського району, що на Рівненщині. Вже не одне десятиліття навколо нього вирують різні легенди. Адже розташований він між селищами Глинне та Березове - рекордсменами з народжуваності. Наша знімальна група вирішила на власні очі побачити величне дерево, та про його історію розповісти і Вам

Величний та могутній. Його називають найстарішим дубом в Україні, адже має понад 1300 років. Історики звуть його "деревом князя Ігоря". Одне з чудес Рівне нщини - Юзефінське дерево.

Вдалося з'ясувати чому у нього такий вік, через те що його вдарила блискавка. Тоді видно стало скільки переважає років. (02.35-02.41)Зараз 21 століття, і ми бачимо, що дуб досі живий, викидає жолудь, - розповідає історик Іван Скаковець.

Дуб-патріарх занесений до Книги рекордів Гіннеса.

Обхват дуба понад 8 метрів, тому обняти його можуть тільки вісім людей. Його потрібно підтримувати, тому він стягнутий обручем.

Росте дуб в урочищі “Юзефін” між селами Глинне і Березове Рокитнівського району. Вони - рекордсмени з народжуваності. Село Глинне, у народі часто називають столицею багатодітних родин України. Тому молодята часто приїздять до могутнього дуба, щоб загадати бажання.

В нас тут є навіть такі рекордсмени які народили 19 дітей. Тому молодята приходять до дуба і він за легендою дає таку плодючість цим молодим сім'ям, - говорить головний спеціаліст відділу культури Рокитнівської РДА Тетяна Мініч.

Юзефінський дуб оточують дерева яким триста-п'ятсот років. Територія навколо озеленена та миловидна. Втім якихось двісті метрів від історичної пам'ятки і картина зовсім не втішна.

Дивіться також: аварійну резиденцію польського графа хочуть врятувати учні Володимирецької школи

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber