фото ілюстративне
Чи може алкотестер Драгер показати неправдиві результати та а що слід звернути увагу при проходженні тесту на стан алкогольного сп'яніння.

В інструкції по виявленню у водіїв алкогольного сп'яніння вказано, якщо поліцейський бачить нетверезого водія, він має перевірити це за допомогою спеціальних технічних засобів, дозволених для застосування МОЗ та Держспоживстандартом. 

Огляд на стан алкогольного сп'яніння здійснюється поліцейськими, які мають спеціальні звання, а використовуються для цього технічні засоби, які мають сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку робочого засобу вимірювальної техніки. 

Таким засобом є так званий алкотестер Драгер. Він немає ніяких особливих технічних обмежень при використанні. Єдине, це температура повітря під час перевірки алкотестером. Приблизно, вона має бути від -5 до +50 градусів за Цельсієм. Якщо на вулиці температура інша, то освідування проводяться в салоні патрульного автомобіля. Свідки тоді спостерігатимуть через вікно. А у роздруківці приладу вказується температура, за якої проходив огляд. 

При проведенні перевірки інспектор повинен розповісти про порядок використання алкотестера, використовуючи інструкцію, яка перекладена на українську чи російську мову. 

Інспектор повинен розпакувати та вставити новий одноразовий мундштук. Водій дує в мундштук впродовж 4-6 секунд. В цей час алкотестер видає постійний специфічний звуковий сигнал, а на екрані Драгеру написано "дуйте". Після того, як необхідна кількість повітря поступила в алкотестер, прилад змінює напис "дуйте" на "чекайте". Після обробки отриманого повітря з'являються цифри, повідомлення про кількість алкоголю в крові. Кількість алкоголю вимірюється в проміле, а всі показники, які вище 0,2 повідомляють про алкогольне сп'яніння. 

Показники алкотестера поліціанти роздруковують на портативному принтері, як видає два ідентичних "чеки". 

Втім, на початку 2018 року з'явилась інформація, мовляв, навіть якщо алкотестер Драгер зафіксував факт алкогольного сп'яніння, порушника можуть виправдати. Усе тому, що половина всіх алкотестерів мають прострочені сертифікати. І за певної адвокатської підтримки, водії, яких затримали за керування автомобілем у нетверезому стані, можуть повернути свої посвідчення та не сплачувати штраф. 

У одній з постанов від квітня 2018 року йдеться наступне:

"Термін дії свідоцтва про державну реєстрацію № 7261/2007 від 10.02.2010 року "Прилади електродіагностичні Alcotest 7410 Plus com, Alcotest 6510, Alcotest 6810" виробництва Drager Safety AG&Co KGaA (Germany) (наказ МОЗ України від 10.02.2010 року № 95) вичерпаний 10.02.2015 року. З указаної дати показання вказаних приладів не можуть братися судом до уваги"

Втім, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький заявляє, що інформація, нібито, Драгер 6810 незаконний - міф. 

"Драгер 6810 проходив реєстрацію (свідоцтво про реєстрацію N7261/2007 від 10.02.2010р.). Термін дії свідоцтва був до 10.02.2015р. Проте процедура реєстрації стосується більше взаємовідносин організацій, які поставляють прилади на територію України та виробників. І ніяк не стосується осіб, які використовують прилади. Закон не пов'язує термін дії сертифікату про реєстрацію із терміном використання приладу. В такому випадку, довелося би вилучити з використання багато медичних приладів, термін використання яких набагато довший ніж дія сертифікату"

Крім того пан Білошицький заявляє, що всі Драгери, які були ввезені та реалізовані на території України та введені в експлуатацію впродовж терміну дії Свідоцтва та знаходження його у реєстрі медичної техніки та виробів медичного призначення з 10.02.2010 по 10.02.2015 є можливим, за умови додержання вимог щодо повірки (калібрування).

 

Калібровка ж Драгерів проводиться постійно: раз на рік. 

Адвокати ж пояснюють, є кілька законних шляхів уникнути покарання за водіння у стані алкогольного сп'яніння. Зокрема це неправильне оформлення протоколу патрульними поліцейськими. 

Втім завжди треба зосередитись на правильності застосування алкотестера: чи має він свідоцтво про повірку, чи не прострочені строки калібровки, чи новий мундштук застосовувався. 

Читайте також: 

У Рівному патрульні затримали смертельно п`яного чоловіка

П`яний водій скоїв ДТП у центрі Рівного