Шум в типових будинках буває трьох видів: повітряний (це крики, розмови, музика, звуки проїжджаючих за вікном машин), ударний (всім відомий гуркіт дрилі або перфоратора, тупіт, удари молотка) і структурний - це коли ударний шум передається по всім міжповерховими перекриттях.

Щоб самостійно захистити квартиру від всіх трьох видів шуму, потрібно перш за все проаналізувати рівень звукового забруднення в квартирі. Зазвичай ізолювати житло потрібно і від вібрацій в стінах, і від шумів, що виникають всередині будинку та на вулиці.

Порада №1: поміняйте скління

Поставте на вікна шумоізолюючі склопакети: вони мають утовщене зовнішнє скло і більш широкий внутрішній просвіт - так звану «камеру». За рахунок цього, як обіцяють виробники, а також завдяки герметичним стиках і особливій формі рам, шумове забруднення в квартирі скоротиться на 50%.

Можна зробити більш «тихими» і дерев'яні вікна. Купіть для них спеціальні еластичні ущільнювачі, а також еластичні прокладки під відливи. Дерев'яне вікно зі спеціальним шумоізолюючим склопакетом - найефективніший і екологічний вибір.

pic

Порада №2: зробіть акустичну підвісну стелю

Якщо шляхом недовгих роздумів ви зрозуміли, що найбільше вас дратують сусіди зверху (їх зазвичай найкраще чути в цегляних і панельних будинках) - встановіть акустичну підвісну стелю.

Конструкція зазвичай складається з пористих плит (наприклад, спеціальних гіпсокартонних листів з перфорацією) і прокладеного під ними шару мінеральної вати.

pic

Порада №3: перевірте цілісність стін

Всілякі щілини, тріщини, отвори, абсолютно всі нерівності в стінах «перекидають» звукові хвилі у напрямку один до одного. Перед тим як задуматися про необхідність звукоізоляції стін, ліквідуйте це «тіньове відлуння». Гіпсова штукатурка, шпаклівка і герметики - відмінні помічники в чорновому вирівнюванні.

Якщо у вас з сусідами загальні розетки і електроканали, заповніть отвори монтажною піною або алебастром. Тільки не забудьте відключити електрику і в тій, і в іншій квартирі перед початком робіт.

pic

Порада №4: обшийте стіни сендвіч-панелями

Зазвичай звукоізоляція тільки одної стелі добре допомагає в цегляних будинках, де перекриття легкі, а стіни товсті. У панельних будинках цей захід діє, тільки якщо сусіди не дозволяють собі видавати ударні шуми - простіше кажучи, ніхто нічого не свердлить. А це в наших містах велика рідкість, так що найдоступніша міра - обшити звукоізоляційним шаром, крім стелі, ще й стіни.

Встановіть обрешітку на вібропідвіси (так само, як і для стелі). Під неї вкладіть плити мінеральної вати.

Зверху цей «пиріг» залишається закрити акустичними плитами з гіпсокартону або звичайними листами ГКЛ. Правда, краще зробити шар подвійним. Сендвіч-панелі зазвичай «крадуть» у приміщення сантиметрів по 10 від кожної стіни, але в будь-якому випадку для гарної звукоізоляції вони необхідні.

pic