Килим на підлозі – це, звичайно, красиво, затишно і практично, з ним легко поєднувати різні інтер’єрні рішення, по ньому приємно ходити босоніж, і він позбавляє від необхідності весь час піднімати з підлоги дітей, що грають на підлозі. Проте, з часом на поверхні килимів можна прочитати всю історію сім’ї. Ось і починаєш замислюватися, як почистити килим в домашніх умовах.

Є безліч «народних» засобів, за допомогою яких наші мами і бабусі успішно справлялися з усіма забрудненнями. У них не було хімчистки за рогом, та й про «Ваніш» вони й гадки не мали, а килим залишався чистим. Такого ідеального порядку і такого запаху чистоти, як у бабусі, особисто у мене не виходить навіть після генерального прибирання із застосуванням усього арсеналу побутової хімії.

Пральний порошок і гас для чищення килимів

Як виявилося, чищення килимів в домашніх умовах – це не завжди дорого. Багато засобів легкодоступні, дешеві і прості в застосуванні. Найперший помічник, який знайдеться у кожної господині – звичайний пральний порошок. Він чудово підходить для того, щоб почистити килим з натуральної вовни або синтетичних волокон, з довгим ворсом або безворсові килими-гобелени і рогожки.

Пральний порошок розводимо водою, як для прання, і додаємо в розчин трохи гасу. Гарненько розмішуємо дану суміш, і приступаємо до процесу чистки. Протираємо забруднені ділянки килима «коктейлем» з прального порошку і гасу за допомогою м’якої губки, і плями зникають прямо на очах. Однак, у такого методу є один істотний недолік – специфічний запах гасу, який буде вивітрюватись дня два, а то й три. Так що цим засобом я б ризикнула скористатися тільки влітку, коли вікна можна не закривати взагалі, а от у холодний період доведеться пошукати якийсь інший метод.

Свіжа заварка

У боротьбі за чистоту килимів не тільки влітку, а й взимку, я натрапила на кілька менш «ароматних» коштів, за допомогою яких можна почистити килим в домашніх умовах. Найнесподіваніше з них – чай. Свіжу, ще вологу після чаювання заварку, розсипаємо на плямах, чекаємо до її повного висихання, і збираємо чаїнки віником або пилососом. Разом з заваркою з килима піде і саме пляма. Однак, такий метод абсолютно не годиться для світлих килимових покриттів.

Сода і сіль

Спосіб, який підходить для сухого чищення будь-яких килимів будинку – сода. Содою можна почистити навіть вовняні килими з довгим ворсом. Як почистити килим за допомогою соди? Та дуже просто – забруднену ділянку густо засипаємо звичайної харчовою содою, залишаємо хвилин на десять-двадцять, потім змітаємо віником, змоченим в слабкому мильному розчині. Замість соди з не меншим успіхом можна використовувати сіль, так само дешево і так само ефективно.

Тирса і бензин

Чистка килимів в домашніх умовах за допомогою тирси – ще один з методів, який не раз довів свою ефективність: вино, пластилін, лак для нігтів, шоколад і акварельні фарби – тирса справлялися з усім цим щастям. Йдемо в зоомагазин і купуємо тирсу. Десять частин дуже концентрованого мильного розчину змішуємо з однією частиною бензину, просочуємо цим засобом тирсу і розсипаємо їх щедрим шаром на забруднені ділянки килимів. Чекаємо до повного висихання тирси, змітаємо їх віником, і, вуаля, разом з ними змітається і увесь бруд.

Розчин нашатирного спирту

Чистка килимів в домашніх умовах нашатирним спиртом – досить відомий спосіб. У п’яти літрах води розчиняємо чайну ложку нашатирю і пару столових ложок прального порошку, потім використовуємо вийшла суміш для чищення килимів клаптиком м’якої тканини.

Класичний спосіб – чищення снігом

Виносимо килим на сніг, обов’язково сухий, інакше він заб’ється в ворс, а вдома, в теплі, перетвориться на сірий бруд. Кладемо килим ворсом вниз і гарненько вибиваємо віником або палицею, потім перевертаємо на ворс чистий сніжок і знову обтрушуємо його разом із залишками пилу і бруду. Почистити килим від якихось радикальних плям таким способом не можна, але гарненько освіжити – дуже навіть вийде.

Джерело: http://vseznai.in.ua/