Щоправда стосуватиметься це лише спецпенсіонерів, мінімальний вік виходу на пенсію для яких підвищуватимуть на 6 місяців щорічно.

Президент України Петро Порошенко підписав три закони, які тимчасово обмежують розмір пенсій пенсіонерам, що працюють. Таким працівникам виплачуватимуть пенсії в розмірі 85%. Також, щоб іти на пенсію не за віком, тепер треба мати більше стажу. Та й сам пенсійний вік поступово збільшуватимуть.

З 1-го квітня цього року закон набере чинності. Зокрема, поетапне підвищення на 5 років пенсійного віку для жінок, а також підвищення на 5 років страхового, а за окремими професіями — і спеціального стажу для осіб, які мають право на пенсії за роботу в шкідливих і особливо шкідливих умовах праці та на пенсію за вислугу років.

«Якщо для чоловіка за списком 2 шкідливих умов праці необхідний стаж був 20 років, то тепер – 25, для жінки було 15 років, тепер – 20 років. Освітяни, медики йшли на пенсію незалежно від віку, за наявності спеціального стажу – 25 років, тепер цей стаж збільшено до 30 років, але він також поетапно впродовж 10 років щороку збільшуватиметься», – зазначив голова Партії пенсіонерів України Микола Кукуріка.

Нагадаємо, обмеження будуть стосуватися працівників, які мають право на ранній вихід на пенсію: трактористів, водіїв громадського транспорту, робітників текстильної промисловості, доярок. Підвищення необхідного стажу для виходу на пенсію стосуватиметься працівників сфери освіти та сфери охорони здоров’я, працівників сфери соціального захисту, спортсменів, артистів та працівників цивільної авіації.

Однак з 1 квітня до 31 грудня цього так точно не буде. В уряді вирішили: якщо пенсіонер працює, пенсію отримає на 15% менше від призначеного розміру пенсії. У Пенсійному фонді повідомляють, що відрахування 15% не стосуватиметься працюючих інвалідів, учасників бойових дій та членів сімей загиблих військовослужбовців.

Згідно із задумом, відповідні норми мають забезпечити у 2015 році загальну економію коштів в сумі 1,6 млрд гривень.