15 січня у світі відзначають День народження «Вікіпедії» та День капелюха. За новим церковним календарем православні згадують преподобного Павла Фівейського

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

15 січня 2024 року у православному календарі — день пам’яті Павла Фівейського.

Павло був родом із міста Фіви (Єгипет), народився він у IV столітті, рано залишився без батька і матері, а його дитинство було важким. Там же, подорослішавши, служив. Вирішив піти в пустелю, де знайшов печеру біля невеликого струмка та прожив на самоті 91 рік. Розмовляв Павло лише з Богом, щоденно молячись.

Перед самою своєю смертю зустрів Антонія, який прийшов до нього, побачивши видіння. Довго розмовляли святі, а потім Павло попрохав Антонія його поховати.

Помер святий у віці 113 років. Хоча він і не заснував жодної обителі за своє життя, проте його однодумці зробили це пізніше за нього. Тому Павла часто вважають батьком православного чернецтва.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 15 СІЧНЯ

15 січня іменини відзначають власники таких імен: Гаврило, Іван, Михайло, Павло, Прохор, Ян, Олена, Ілона.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ 15 СІЧНЯ

Небо в зірках - до гарного врожаю.
Ясно — літо буде спекотним та сухим.
Зірки яскраво блищать - буде мороз, а якщо тьмяні - потеплішає.
Хмари з півночі - потепління не буде.
Вітер цього дня - рік буде дощовий і холодний, а якщо стоїть ясна погода - буде спекотне і сухе літо.

ЩО НЕ МОЖНА СЬОГОДНІ РОБИТИ

Сьогодні не можна виходити з дому голодним - вважається, що так можна стати жертвою нечисті.
Не варто в цей день гуляти наодинці в незнайомих місцях, піднімати предмети на вулиці, приймати подарунки від незнайомців та вихвалятися своїми успіхами і планами - удача може відвернутися. Вважається, що все, що буде загублено цього дня, вже ніколи не знайдеш.