«Центр дослідження та відродження Волині» та Український Культурний Фонд оголосили про запуск проєкту зі створення на базі етнопарку «Ладомирія» віртуального музею українського рукопису.

Робота розпочалася з оцифрування Теслугівського «Апостола», що був написаний у 1593-1594 роках у містечку Теслугові, що на Рівненщині.

Чому саме цей рукопис мав стати першим експонатом майбутнього музею? Розповів керівник проєкту Володимир Дзьобак:

«Ідея музею виникла досить давно. Ми хочемо зібрати у ньому всі найвизначніші копії рукописів історичної Волині у електронному вигляді.

Розпочати планувалось з іншого волинського рукопису 16 століття. Та під час дослідження ми дізнались, що оригінал Теслугівського  Апостола знаходиться на зберіганні у Харківській державній науковій бібліотеці. В десятках метрів від архівів  влучали ворожі ракети… Розуміючи ризик втратити важливий скарб нашої культури, ми розпочали роботу з цим рукописом. Нам назустріч пішов Український Культурний Фонд і завдяки спільним зусиллям вже на початку жовтня цифрова копія стане доступною на великому інтерактивному екрані. А окремі частини книги – і на сайті етнопарку».

Ця книга цікава в багатьох аспектах: вона написана церковнослов’янською мовою української редакції, її переписувач – піп Єрмоген – в оздобленні книги використовує мотиви української вишивки. Тож це безперечно недостатньо відома пам’ятка не тільки волинської рукописної книги, а й загалом нашої культури. А ще у книги складна доля. Її випадково знайшли у старенькій церкві села Верба у 1894 році. Після того вона помандрувала до Житомира, а потім, на початку 20 століття була переміщена у бібліотечну систему Харкова. У книги відсутні деякі сторінки, частина тексту є розмитою… Та тепер, через 430 років після створення, у рукопису з’явиться друге життя.

Погортати сторінки «Апостола» XVI століття, не ризикуючи пошкодити книгу, можна буде в Радивилові, на території етнопарку «Ладомирія» або на сайті.

Відкриття першого експонату майбутнього Цифрового музею волинських рукописів відбудеться в етнопарку «Ладомирія» вже цієї неділі, 8 жовтня, о 12:00.