Комунізм дорівнює рашизм. Виставку з такою назвою можна подивитися у центрі Рівного. Вона демонструє паралель між злочинами СРСР та сучасної росії. В основі - історії 13 українців з XX та XXI століть, які постраждали від комуністичного режиму та від рашистського. Більше, дивіться далі у сюжеті.

Тут є стенди де є представники сільського господарства, директори шкіл, які мали проукраїнську позицію і люди, які були підприємцями. Ми хочемо показати, що це цивільні особи й що рашисти вбивають українців не тому, що вони є військові, боронять свою державу, а тому, що вони є українці, - резюмує директор Архіву національної пам‘яті Ігор Кулик.

У самісінькому центрі Рівного відкрили виставку "Комунізм=рашизм. "На стендах спільно з історіями українців 20 століття розміщені й сучасні історії. Вони наочно демонструють на конкретних прикладах знищених людей, що криваві методи росії не змінилися ще з минулого століття.

Хочемо ми того чи не хочемо, але для частини людей питання комунізм=рашизм, вони можливо ніколи собі й не задавали. Виставка розміщена на вулиці, щоб більше людей могли її подивитися, поставити це питання. Щоб зрозуміти, що нічого нового рашисти не зробили і якщо дивитися історію, то треба розуміти, що завдання рашистів просте - знищити усе, що пов'язане з Україною, - каже директор Архіву національної пам‘яті Ігор Кулик.

Організатори виставки принципово не розміщували на стендах історії військових. Зібрали архіви з життя виключно цивільних українців. Перехожі, які зупинялися їх почитати жодних відмінностей між рашизмом та комунізмом не побачили.

Виставка створена на основі архівних документів. Організатори кажуть, усі страшні події, які сталися після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року, є продовженням геноциду проти українців, який чинив Радянський союз. А однією з причин повторення цих злочинів є їх забуття та не проговорення на належному рівні.

Сталінський режим, радянський, він не визнавав такої нації як Україна. Наша незалежність завжди здобувалася великими втратами. Але попри все ми ідемо вперед і доводимо всьому світу, що ми сильні й незалежні, - зазначає начальниця управління культури й туризму Рівненської ОВА Любов Романюк.

Стенди й надалі будуть розміщені у центрі міста на Майдані Незалежності. Виставку всі охочі зможуть оглянути до 25 вересня.

Читайте також: 30 випадків з початку цього року: на Рівненщині 4 дитини з однієї сім`ї захворіли на кашлюк (ВІДЕО)