25 травня в Україні відзначають День філолога, День Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації. У світі в цей день також відзначають Міжнародний день зниклих безвісти дітей, Міжнародний день героїв боротьби проти тоталітаризму, Всесвітній день щитовидної залози.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

25 травня віряни вшановують пам'ять святителя Епіфанія Кіпрського.

Святитель Епіфаній, єпископ Кіпрський, жив у IV столітті в Фінікії, в молодості одержав гарну освіту. Пізніше навернувся до християнської віри, роздав нужденним людям всю спадщину, яка йому дісталася, і відправився в Єгипет, де самотньо поселився в пустелі. Там його одного разу мало не вбили бедуїни. Своїм словом про покаяння святий привів одного із розбійників до святої віри в Істинного Бога. Коли святого подвижника відпустили, з ним пішов і розбійник. Згодом він став учнем Епіфанія.

Помер святий у віці 93 років та був похований у храмі, який сам і збудував за життя. Сьомий Вселенський Собор найменував святого Епіфанія отцем і вчителем Церкви.

 

Також у цей день християни вшановують святителя Германа, Патріарха Константинопольського, та Преподобного Дионисія Радонезького.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

У цей день іменини відзначають власники таких імен: Денис, Петро, Семен, Іван, Філіп, Федір, Герман, Євдокія.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

На горобині багато цвіту – до хорошого врожаю льону.

На сході небо червоне – до сухого літа.

Якщо на ставках на Епіфана з’явилися листя латаття, значить слід було очікувати закінчення заморозків, але якщо бутони все ще були закриті, то чекали на повернення морозів.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Не можна в цей день пити спиртні напої – нечиста сила нападе і почне дурманити голову, через що людина може накоїти або наговорити те, про що шкодуватиме.

Не можна зривати та приносити в будинок біле латаття, цвітіння яких починається саме з цієї дати.

Читайте також: Анна Трінчер виступить у Рівному з вибуховою концертною програмою "Лише ти і я"