фото ілюстративне
21 січня, в православному календарі — день пам’яті преподобного Еміліана. Християни його знають як сповідника. Все своє життя святий присвятив Господу, читав проповіді та молився. Еміліан пережив через свою віру чимало мук, але витримав їх та помер у старості.

На честь преподобного святкується народне свято, яке має назву Омелян Перезимник.

РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО 21 СІЧНЯ — день пам'яті преподобного Григорія Печерського.

Жив він у IX столітті та був подвижником Києво-Печерської лаври. Прийняв постриг від самого засновника Феодосія. Григорій все своє життя провів у трудах і молитвах Господу, за що отримав особливий дар — чудотворення та прозорливості.

Існує одна легенда: якось від Григорія зловмисники захотіли вкрасти рідкісні цінні книги. Сховалися злодії для цього в келії, однак святий зрозумів їхній задум. Почав він молитися і за допомогою молитви приспав їх на на 5 діб. Григорій потім їх розбудив, нагодував і навіть захистив від покарання. Злодії розкаялися і стали працювати на обитель. Зробив Григорій чимало добрих справ за своє життя і помер 1903 року.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

кричать зранку ворони — до швидкого потепління;
нема вітру на Омеляна — літо буде теплим;
виє хуртовина і мете заметіль — краще не вирушати в дорогу.
Що завтра не можна робити
На Григорія Церква забороняє займатися важкою фізичною працею, особливо в першій половині дня. 21 січня вважається також завершальним днем зимових свят, тому краще відпочити, провести його в молитві.

Варто забути про всі образи та прикрощі. Мисліть позитивно й даруйте людям лише хороші емоції. Не рекомендується 21 січня бути жадібними.

ЩО МОЖНА РОБИТИ 21 СІЧНЯ

Віряни намагаються дотримуватися цього дня певних традицій. Наприклад, ходять в гості до кумів і пригощають їх різноманітними ласощами. Хрещенику 21 січня заведено дарувати "хрестинку" — мило й рушник.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

21 січня іменини святкують: Василь, Віктор, Володимир, Дмитро, Єлизавета, Іван, Марія, Надія, Микола, Павло, Пелагея, Петро, Таїсія, Тетяна.