Фото ілюстративне
30 червня у світі відзначають Міжнародний день астероїда. За церковним календарем у цей день вшановують пам'ять мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Мануїл, Савелій та Ісмаїл - рідні брати, які походили зі знатного перського роду. Батько їх був язичником, а мати - християнкою, яка виховувала синів, віруючи в Христа Спасителя. Подорослішавши, брати пішли на військову службу. В якості послів перського царя Аламундара вони були послані для укладення мирного договору з імператором Юліаном відступником (361-З63). Юліан прийняв їх радо, але після того, як брати відмовилися брати участь в язичницькому жертвопринесенні, їх кинули в темницю, як злочинців. Імператор намагався схилити їх до своєї віри, а брати відповідали, що прибули до нього говорити про державні справи, а не про богів. Бачачи твердість віри святих братів, імператор велів піддати їх жорстоким мукам. Святих мучеників підвісили, прибивши руки і ноги до дерева, в голови встромили цвяхи, а під нігті рук і ніг вбили гострі спиці. Під час катувань святі воїни, як би не відчуваючи мук, славили Бога і молилися. Нарешті, святим мученикам відсікли голови мечами. У момент спалення тіл земля розверзлася і прийняла мучеників у свої надри. Через два дні, після старанної молитви християн, земля повернула тіла святих братів, від яких виходили пахощі.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

День ангела – 30 червня у Аверкія, Ізмаїла, Максима, Мануїла, Пелагеї, Савелія.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ТА ТРАДИЦІЇ

Вранці трава суха — до вечора піде дощ.

Якщо дощ після полудня почався, то буде лити весь день.

Веселка ввечері — на хорошу погоду.

Вночі гроза — вдень хороша погода.

На поверхні землі з'явилися дощові черви — до опадів.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

В цей день не можна нехтувати своєю безпекою: не виходьте з дому, якщо погано почуваєтесь, не ходіть темними вулицями, не йдіть наодинці у ліс тощо.

Не купайтеся у відкритих водоймах;

Нічого ні в кого не позичайте, особливо речі, що пов'язані з вогнем;

Не прибирайте будинку, інакше залучите злидні; Не сваріться і не скаржтеся на долю.

Також у цей день не бажано провокувати конфлікти та відповідати образою на образу, адже це може спричинити бійку.