Сьогодні, 3 червня, у всьому світі відзначається Всесвітній день велосипеда, призначений у 2018 році Генасамблеєю ООН. Віряни в цей день вшановують пам'ять Рівноапостольних царя Костянтина і його матір царицю Олену.

 ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Рівноапостольна цариця Олена, мати імператора Костянтина, прославилася дільністю з поширення християнства. За її підтримки в Єрусалимі було проведено розкопки та знайдено Гроб Господній та інші християнські реліквії. Вона була християнкою, і сина свого Костянтина виховувала в повазі до Бога.

Імператор Костянтин, якого ще називають Великим, був першим християнином на престолі. Першим указом нового царя став дозвіл на вільне сповідання християнства.

313 року імператор Костянтин Великий видав Міланський едикт про віротерпимість, який за 10 років поширився і на Східну Римську імперію. Коли Костянтин відмовився від язичництва, то переніс свою столицю до Візантії. Він вважав, що тільки християнство може об'єднати імперію. А тому дуже хотів знайти Животворящий Хрест - місце в Єрусалимі, де розіп'яли Ісуса Христа. Шукати його він відправив царицю Олену.

Її пошуки увінчалися успіхом. Частину Животворящого Хреста Олена віддала патріарху Єрусалимському Макарію, іншу - взяла з собою до Візантії. Тут вона і померла 327 року. Костянтин хрестився в кінці свого життя. А помер він в день П'ятидесятниці 337 року. Поховали Костянтина Великого в церкві Святих Апостолів.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

У цей день, 3 червня, день ангела святкують власники таких імен: Федір, Кирило, Костянтин, Михайло, Олена, Ярослав.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Якщо на Олену йде дощ, значить, осінь буде непогожа.
Якщо зозуля кує, то це на хорошу погоду.
Якщо зірки мерехтять, то це до негоди.
Якщо з'явилися мухомори, то скоро підуть білі гриби.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Заміжнім жінкам не слід надягати чорний одяг. В іншому разі найближчим часом доведеться зіткнутися з темними підозрами, сварками і скандалами між подружжям.

Якщо ж в цей день витирати пил з ламп, можна оголити якісь непривабливі таємниці і секрети, від яких постраждає сімейне життя. Тому прибирання краще перенести з 3 червня на інший день.У цей день не рекомендують вирушати у далеку дорогу – вона буде важка та втомлива.

Також не варто нарікати на свою долю, адже негативні думки притягують негаразди. Будьте позитивними.