Сьогодні, 31 травня, у світі відзначають Всесвітній День боротьби з тютюнопалінням, Міжнародний День розсіяного склерозу, Всесвітній день боротьби з соціальною нерівністю, Всесвітній день блондинок. За релігійним календарем у цей день вшановують пам’ять Федота Анкірського та Семи дів-мучениць.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Святий мученик Феодот і святі мучениці сім дів - Текуса, Фаїна, Клавдія, Матрона, Юлія, Олександра та Євфрасія, жили в 2-ій половині III століття в місті Анкирі, галатійській області, і мученицьки померли за Христа на початку IV століття.

Федот був власником невеликої корчми і готелі. Він доводився племінником одній із дів. У розпал гоніння за часів римського імператора Діоклетіана (284-305) святий Феодот постачав християнам все необхідне і надавав їм притулок у своєму будинку, де таємно звершувалися богослужіння. Він безстрашно проникав у в’язниці, надаючи допомогу невинно засудженим, переконуючи бути до кінця вірними Христу-Спасителю.

Феодот не боявся ховати останки святих мучеників, таємно виносячи їх або викуповуючи у воїнів.

В часи гонінь на християн при імператорі Діоклетіані  сім жінок похилого віку заарештували за віру в Ісуса Христа. Після тривалих тортур жінок, прив'язавши на шиї камені, втопили в озері. Феодот дізнався про жорстоке вбивство сімох дів, та вирішив поховати їх за християнським звичаєм. Про це дізнався правитель. За це святого довго катували, а потім відтяли голову.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 31 ТРАВНЯ

31 травня День ангела святкують власники таких імен: Андрій, Богдан, Давид, Денис, Іраклій, Клавдія, Олександра, Павло, Петро, Семен (Симеон), Фаїна, Федот, Христина, Василь, Лев, Макар, Михайло та Юлія.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Молоді приходять до дуба і тричі, тримаючись за руки, обходять його колом. Вважається, що після такого обряду їх союз буде таким же вічним і незламним, як це дерево.

Зозуля 31 травня довго і без зупинки кує – прохолодні ранки закінчилися, і можна насолоджуватись теплими днями

На дубі листя розвернулися і почали швидко зростати – щука добре ловитися буде

Листя дуба повністю розпустилися – чекай доброго врожаю

Увечері чайки кричать – ясна погода буде.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Не варто сваритися: бо така сварка може перерости у ворогування, яке нашкодить усім сторонам.

Не можна рубати дерева, адже у цей день дякують Феодоту, котрий беріг дерева та вівсяні культури.

Не можна надміру веселитися.