Фото ілюстративне
28 травня відзначають День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження України, Міжнародний день дій з охорони жіночого здоров'я або Міжнародний день здоров'я жінок, в Україні - Всеукраїнський день краєзнавства.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

28 травня віряни вшановують пам'ять преподобного Пахомія Великого.

Святий Пахомій – жив в III столітті в Фіваїді Єгипетській в сім'ї язичників. Завдяки гарному вихованню та освіті Пахомій був розважливим, цнотливим і володів добрим характером.

На військовій службі він познайомився з християнами і дізнався про заповіді Господні, зокрема про любов до ближнього. Це наштовхнуло двадцятирічного воїна на прийняття православ'я і хрещення. Після закінчення служби він пішов у пустелю і став учнем місцевого пустельника Паламона.

Через 10 років чернечих подвигів Пахомій почув голос, за велінням якого побудував обитель неподалік від селища Тавеннісі. Незабаром після смерті наставника Паламона Пахомію з'явився ангел і вручив статут чернечого життя. В обитель приходили ченці і залишалися жити під керівництвом святого. Вони дивувалися його непохитність по відношенню до себе і милосердя до інших.

Все більше ченців хотіли жити під керівництвом працьовитого наставника. Тому довелося побудувати ще 7 монастирів. Незабаром в тих місцях почалася епідемія, від якої постраждав і святий. Його учень Федір до останньої хвилини не відходив від вмираючого. Він поховав його біля підніжжя гори. Пахомій помер приблизно в 348 році.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

У цей день іменини святкують Анастасія та Дмитро, а також Еміль, Герман, Гнат, Марія, Віктор, Вільгельм.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Якщо після негоди на небі з'явилася веселка, значить, дощів можна не чекати.

Якщо дим від багаття почав клубочитись — насуваються опади.

Якщо на Пахома Теплого ллє дощ — літо буде мокрим, якщо світить сонце — сухим.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Не варто садити на Пахома Теплого ніякі рослини, крім пшениці – посіви не зійдуть або згниють.

Забороняється дивитися на своє відображення у воді.

Не рекомендується в цю суботу розповідати кому-небудь про свої плани. Якщо ідею вимовити вголос, то їй не судилося збутися. У цьому були впевнені наші предки і намагалися записувати вдалі думки.

Не слід цього дня брати гроші у кого-небудь з рук в руки — чужі проблеми доведеться вирішувати.