19 травня у світі відзначають День боротьби з гепатитом, Всесвітній день сімейного лікаря. В Україні 19 травня 2022 року - День вишиванки, яке не має чіткої дати, а починаючи з 2006 року щороку відзначають в третій четвер травня. Також віряни в цей день вшановують пам'ять Іова Багатостраждального.

 ЯКЕ СЬОГОДНІ 19 ТРАВНЯ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Православна церква 19 травня шанує праведника Іова Багатостраждального, який жив в Північній Аравії за 2000-1500 років до Різдва Христового. Життя і страждання святого описані в Біблії ( «Книга Іова»).

Іов був людиною благочестивою, його поважали співгромадяни. Але, по волі Божій, на його будинок обрушилися нещастя: він позбувся дітей, багатства і був вражений проказою. Його залишили друзі і знайомі, і навіть дружина йому радила похулити Господа і померти. На що Іов відповів: «Невже тільки добро ми будемо приймати від Бога, а зла не будемо?».

Бачачи смиренність і довготерпіння Іова, Господь його винагородив: повернув йому здоров’я і багатство. У Іова народилися чудові діти, а сам він прожив ще 140 років.

У вченні Церкви святий Іова є прообразом Ісуса Христа, який постраждало заради порятунку людства, а потім прославився Світлим Воскресінням.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

У четвер, 19 травня, день ангела відзначають власник таких імен: Василь, Денис, Іван, Іларіон, Іов, Марфа

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

За прикметами на 19 травня визначали, яким буде урожай огірків. У народному календарі дата отримала назви Іов-огуречник, Іов-горошник, россеник, білі горохи.

На Іову сіяли горох, садили огірки і очікували великих ріс, корисних огіркам.

Сіяли горох обов’язково на заході сонця, щоб цього не бачили горобці. Ріпу і горох не сіяли біля дороги.
На Русі в цей день шанували росу. Діти і іменинника дня каталися по густій траві. Вірили, що це додасть їм здоров’я і благополуччя. Дівчата збирали росу на рушник, заговорювали і потім на вітрі його сушили. При можливості його віддавали коханому. Вірили, що після того, як чоловік їм витре обличчя, він почне з ніжністю і любов’ю думати про ту, яка йому вручила цей рушник.

Народні прикмети на 19 травня:

1. Якщо в цей день погода ясна, то врожай огірків буде відмінний.

2. Велика роса – до врожаю огірків.

3. Багато роси вранці – на гарну погоду, нема роси – буде дощ.

4. Якщо після світанку піднявся туман, то погода буде малохмарна і без опадів.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

У цей день суворо забороняється сваритися в родині - буде нещастя.

Не починайте нові справи і поїздки - буде невдача.