Фото: Markus Spiske
За релігійним календарем 4 травня віряни вшановують пам'ять мученика Януарія. У світі відзначають Всесвітній день щедрості, День боротьби з цькуванням, День пожежників, День невисоких людей, День безкоштовних коміксів.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Православна церква 4 травня вшановує пам'ять мучеників Януарія, Прокла, Фавста і Созія.

Священномученик Януарій і з ним святі мученики Прокул, Сосій, Фавст, Дисидерій, Євтихій і Акутіон прийняли мученицьку смерть за Христа близько 305 року, під час гоніння імператора Диоклітіана.

Спочатку Януарія кинули у розжарену піч, але він вийшов неушкодженим. Тоді його побили металевими прутами. Це бачили учні єпископа - диякон Фавст і чтець Дисидерій, які заплакали від побаченого. Язичники зрозуміли, що це християни і кинули їх до в’язниці. Там вже були затримані раніше за сповідання Христа святі диякони Сосій і Прокул, і два миряни - Євтихій і Акутіон.

Після цього усіх мучеників віддали на поталу диким звірам, але ті не зачепили їх. Зрештою їх усіх обезголовили за містом. Тіла святих для поховання по одному узяли християни з навколишніх міст, щоб кожне мало свого покровителя. Священномученика Януарія поховали в Неаполі.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

4 травня День ангела відзначають: Яннуарій, Прокул, Євтихій, Феодор, Филип, Діоскор, Сократ, Діонісій, Олексій, Ісакій, Аполос, Кодрат, Максиміан, Іван, Микола.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

У Проклів день дівчата водили хороводи навколо яблунь, бо це дерево символізує гармонію та сімейне щастя.

Дрібний дощ 4 травня йде повільно – буде негода.

Перший грім звучить сильно і гулко – чекайте багатого врожаю хліба.

Квітів на черемшині з'явилося дуже багато – очікуйте літніх дощів.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Не сваріться сьогодні з рідними, бо можете довго пробути у розлуці

Не займайтеся важкою фізичною працею - виконана робота не принесе удачі.

Утримайтеся від необдуманих спонтанних покупок - ця річ не служитиме вам довго.