За релігійним календарем 28 квітня віряни вшановують пам'ять Аристарха, Пудa і Трохима. Також 28 квітня у світі відзначають Всесвітній день безпеки праці, Міжнародний день пам'яті всіх жертв праці (ООН).

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Святі апостоли Аристарх, Пуд і Трофим були з числа 70-ти апостолів, яких Господь Ісус Христос послав перед Собою з євангельським благовістям .

Святий апостол Аристарх, співробітник святого апостола Павла, став єпископом сирійського міста Апамеї. Ім'я його неодноразово згадується в книзі Діянь святих апостолів і в Посланнях апостола Павла.

Святий апостол Пуд згадується в 2-му Посланні апостола Павла до Тимофія. Він займав високе становище члена римського Сенату. У своєму будинку святий приймав первоверховних апостолів, збирав віруючих християн. Будинок його був перетворений на церкву, що отримав назву "Пастирський". У ній, за переказами, священнодіяв сам святий апостол Петро.

Святий апостол Трофим походив з міста Едеси. Ім'я його згадується в Книзі Дій святих апостолів і в 2-му Посланні апостола Павла до Тимофія. Він був учнем і супутником святого апостола Павла, розділяючи з ним всі скорботи і переслідування.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

28 квітня іменини відзначають: Андрій, Петро, Павло, Анастасія, Віктор, Аристарх, Кіндрат, Савва, Василина, Трофим, Зосима та Лук'ян.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

За прикметами, 28 квітня горобина і калина бруньки розпускають, а бджолярі з бджоляника виносять бджіл. У народному календарі дата отримала назву Пудів день, Пуд, Святий Пуд.

У цей день пасічники оглядали бджоляник і пасіки: «На святого Пуда прийшла пора бджіл діставати». У наших предків бджола вважалася священною комахою, Божою угодницею. Вірили, що вона жалить тільки грішників. За старих часів наречена, перш ніж дати згоду на шлюб, перевіряла парубка. Хлопця ставили під деревом, де гніздилися бджоли, і спостерігали за поведінкою комах. Якщо вони не звертали ніякої уваги на нареченого, то бути весіллю.

Граки кричать – на гарну погоду.

По ярах земля замерзла – до поганого врожаю.

Зоря червоного кольору – до вітру та дощу.

Якщо видно в цей день розгалужені по колу хмари – наступні дні будуть ясними і сухими

Якщо бджоли в цей день рано повернулися у вулик – прикмета до того, що найближчим часом настане відчутне потепління.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

У цей день не можна допізна працювати, щоб не накликати на себе нещастя.

Також у цей день не бажано голосно співати та дуже веселитися.

Ще сьогодні не варто придаватися гріху обжерливості. Будьте скромні у своїй їжі.