11 грудня 2021 року – субота. Цього дня в 1936 році король Великої Британії Едвард VIII зрікся престолу через те, що церква не схвалила його бажання одружитися з двічі розлученою американкою, Волліс Ворфілд-Сімпсон, а 1946 року Генеральна асамблея ООН вирішила створити ЮНІСЕФ.

До Нового року залишилось 20 днів.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

11 грудня святкують Міжнародний день гір. Свято було створене в 2003 році за ініціативою ООН з метою розвитку гірських регіонів. Цього дня в різних країнах світу проводять різноманітні тематичні заходи, які допомагають привернути увагу та підвищити інтерес суспільства до гір, які є дуже важливими для нашої планети. Цікавий факт – гори займають одну чверть всієї території Землі. Тут живуть унікальні тварини і ростуть ендемічні рослини. А 10% населення планети проживає у гірській місцевості.

11 грудня також святкують День калейдоскопу. Дату обрали на честь дня народження винахідника цього цікавого приладу сера Девіда Брюстера. Він народився в 1781 році. Він вивчав теології в університеті Едінбурга і навіть отримав сан священника. Від 1801 року починає активно займатися наукою, працює фармацевтом і адвокатом. Його захоплення оптичними ілюзіями і лягло в основу створення калейдоскопу.

11 грудня святкують Міжнародний день танго. Танець виник в Аргетині, в Буенос-Айресі і став результатом змішання різних культур (іспанської, італійської, культури гаучо, африканської). Існує цікава легенда, що танго створили на розі вулиць Некочео та Суаресо. Популярність у світі танець почав здобувати в 1910 році. Спочатку в Парижі, а потім і в інших містах.

11 грудня – Всесвітній день хворого на бронхіальну астму. Його заснували за ініціативою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я в 1998 році і приурочили до Всесвітньої наради з профілактики та боротьби з астмою. Бронхіальна астма є хронічною хворобою, коли у хворого трапляються часті напади задухи з хрипами. Згідно зі статистикою 10% дітей всього світу страждають на цю хворобу.

В другу суботу грудня – Міжнародний день умовно-безкоштовних програм (International Shareware Day). Цього року подія припадає на 11 грудня. Цей день стосується програмістів та тих фахівців, робота яких пов’язана з програмуванням.

Яке сьогодні церковне свято

11 грудня в церковному календарі – день пам’яті преподобномученика Стефана Нового. Народився святий преподобномученик і сповідник в 715 році і проживав в Константинополі. У той час в Візантії вчення іконоборців стало досить популярним. На офіційному рівні заборонялися ікони, а християн, які їх зберігали, виселяли з країни.

Також 11 грудня вшановують пам’ять святого мученика Іринарха Севастійського. Іринарх працював катом і жив в місті Севастія (Вірменія) в II столітті нашої ери. Багато років він катував мучеників, які були присуджені на смерть за свою віру. Якось він був присутній під час страти семи жінок, які звернули своїх чоловіків на християнську віру. Жінки так стійко і мужньо витримували всі катування, що Іринарх відчинив своє серце Христу. Про своє рішення від заявив відразу і привселюдно. Відразу після цього його стратив колишній побратим.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 11 грудня

Які сьогодні іменини: Степан, Олексій, Андрій, Василь, Григорій, Данило, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Сергій, Тимофій, Федір, Анна.

Народні прикмети і традиції 11 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо плюсова температура, то скоро будуть сильні морози;
  • якщо прилетіла до вікна сойка і кричить – це хороший знак;
  • вважалося, що якщо 11 грудня піти за сойкою, то вона покаже дорогу до щастя;
  • якщо ворони літають по небу – скоро почнеться снігопад, а якщо сидять на земля – то буде відлига;
  • 11 грудня щось бряжчить в колодязі – до багатства.

Наші предки 11 грудня називали “днем Стефана” і особливу увагу приділяли сойкам. Вона вважалася покровителькою новонароджених. Існувало твердження, що вона своїми криками дарує людям, народженим 11 грудня, щасливу долю і талан у будь-яких справах.

Джерело: ТСН

Читайте також: Як рівняни сьогодні вчились безпечному святкуванню Різдвяних та новорічних свят