9 грудня 2021 року – четвер. Цього дня 1824 року завершилася трирічна війна за незалежність Перу від Іспанії, а в 1968 році в Сан-Франциско Дуглас Енгельбарт вперше демонструє комп’ютерну мишу. В церковному календарі святкують День Георгія Побідоносця.

До Нового року залишилося 22 дні.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду. Ідея запровадження такого дня виникла під час зустрічі держав-членів ООН 2005 року. Тоді країни домовилися захищати своє населення від військових злочинів, геноциду, етнічних чисток, а також підбурювання до цих злочинів. Проте офіційно затвердили цю подію лише в 2015 році. Дату вибрали не випадково. Саме 9 грудня була ухвалена Конвенція запобігання та покарання за злочин геноциду.

9 грудня також святкують Міжнародний день боротьби з корупцією. Він був заснований ООН в жовтні 2003 року. Дату обрали на честь підписання Конвенції проти корупції, яке відбулося в місті Меріда. В цей день в усіх країнах світу закликають проводити заходи з уникненням корупції.

Щороку 9 грудня святкують День різдвяної листівки. Історія її починається в Британії. Англійський винахідник сер Генрі Коул любив дарувати своїм родичам та близьким людям вітання зі святами. Але цей процес завжди забирав багато часу. Одного дня в 1843 році він вирішив це змінити і попросив свого друга Джона Калькотту Хорсі створити різдвяну листівку. Ця ідея так припала до душі іншим людям, що вони почали так само вітати своїх близьких.

Листівки зазвичай пов’язані зі святкуванням Різдва, на них є новорічна або різдвяна атрибутика. Цікавий факт – 2010 року створили незвичайну нанолистівку в університеті Глазго. Її розмір всього 200х290 мкм (трохи більша за волосину).

Також 9 грудня святкують Всесвітній день техномузики. Саме цього дня народився засновник цього жанру, Хуан Аткінс. Техномузику ще часто називають музикою Детройта, адже саме зі сцен цього міста розпочався шлях відомих музикантів-засновників. Жанр було створено, щоб кинути виклик соціальним нормам і почуватися бунтарем.

Також у світі 9 грудня святкують:

  • День Анни в Швеції та Фінляндії;
  • День армії в Перу;
  • День вантажника;
  • День маріскади в Іспанії.

Яке сьогодні, 9 грудня, церковне свято

9 грудня святкують День Георгія Переможця. Також цей день називають Юріївим. Віряни моляться святому, щоб той захистив сімейне вогнище і домашніх тварин.

9 грудня за релігійним календарем – день пам’яті преподобного Якова Сирійського. Перші згадки про його життя з’являються в книзі «Історія боголюбців» Феодорита Кирського, який знав Якова особисто.

Також 9 грудня – день пам’яті преподобного Аліпія Стовпника. Народився він в місті Адріанополі. Його батько помер дуже рано, а мати була християнкою. Саме тому Аліпій з раннього дитинства виховувався в вірі в Христа. В юнацькому віці Аліпій побажав віддати своє життя служінню Господу.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 9 грудня

Які завтра іменини: Аліпій, Георгій, Афанасій, Інокентій, Федот, Стіліан, Юліан, Яків.

Талісманом людей, народжених 9 грудня, є олександрит. Цей камінь має надзвичайну здатність змінювати свій колір в залежності від освітлення. Йому приписують різноманітні магічні сили. Наприклад, вважалося, що камінь допомагає пророкувати майбутнє.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо вже випало багато снігу, то до травня все розстане і поросте травою;
  • 9 грудня холодний день – зима буде морозною;
  • якщо цього дня побачити іній, то буде хороший урожай;
  • 9 грудня дме північний вітер – до заморозків;
  • якщо близько до людських будинків виють вовки, буде похолодання.

Наші предки називали цей день “Георгій Зимовий”. Вважалося, що цього дня приходять справжні морози і починається зима.

Джерело: ТСН

Читайте також: Ректор, плавець та блогерка: відомі жителі Рівненщини закликали до вакцинації від COVID-19