5 грудня 2021 року – неділя. В цей день в 1933 році у США був відмінений “сухий закон”, а в 1971 році в Буенос-Айресі відкривають пам’ятник Тарасу Шевченко.

До Нового року залишається 26 днів.

Яке сьоголні свято в Україні і світі

5 грудня українці святкують День працівників статистики в Україні. Це професійне свято всіх тих людей, які прикладають чималих зусиль для того, аби офіційна статистика в нашій країні відповідала стандартам, прийнятим в світі. Початкові форми статистики з’явилися досить давно, а саме з утворенням перших державних утворень. Можна сказати, що для розвитку будь-якої держави, збір статистичних даних відіграє важливу роль.

5 грудня також святкують Міжнародний день ніндзя. Це неофіційне свято, запроваджене адміністрацією сайту Ninja Burger. Головна мета – привернути увагу до бойового мистецтва стародавніх японських майстрів. Кожна людина може перевтілитися в воїна, що не мав страху і може, при потребі, стати “невидимим”. Дату свята обрали не випадково. Нею став день, коли пройшла світова прем’єра фільму “Останній самурай” з Томом Крузом у головній ролі.

Щороку 5 грудня святкують Міжнародний день волонтера заради економічного і соціального розвитку. Заснувала свято Організація Об’єднаних Націй в 1985 році. Цей день повинен спонукати суспільство до проведення добровільної безплатної праці в різноманітних сферах діяльності. В Україні волонтерська діяльність розпочалася лише 2014 року під час Революції Гідності.

5 грудня святкується Всесвітній день ґрунтів. Офіційно його заснувала Організація Об’єднаних Націй в 2013 році, але ідея створення такого свята запропонував ще в 2002 Міжнародний союз ґрунтознавства. Основна мета – об’єднати всіх фахівців цієї галузі, щоб суспільство стало більш обізнаним в питанні важливості ґрунтів для продовольчої безпеки та роботи екосистем.

Яке сьогодні церковне свято?

5 грудня за релігійним календарем – день пам’яті мученика Прокопія Кесарійського (палестинського). За легендами він народився та жив в Єрусалимі. Прокопій служив читцем в Кесарійській церкві. В його основні обов’язки також входило переклад Святого Письма на сирійську мову, а також роз’яснення церковних текстів.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 5 грудня

Які сьогодні іменини: Олексій, Архип, Опанас, Володимир, Василь, Герасим, Максим, Ілля, Іван, Павло, Петро, Михайло, Федір, Тадей, Валерія.

Народні прикмети і традиції 5 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо погода тепла, зима буде сніжна і довга;
  • якщо сажа розгорілася біля багаття, снігу випаде багато й буде похмура погода;
  • якщо з лісу виходять вовки і підходять близько до людських будинків, зима буде затяжною і дуже суворою.

5 грудня на Русі називали “Прокопів День”, “Прокіп”, “Віхостав”, “Прокопій”. До цього дня вже створювався досить хороший санний шлях, адже снігу випадало дуже багато і селяни намагалися його вкотити для того, щоб можна було вільно проїхати. Зазвичай 5 грудня всі жителі села виходили подивитися на новий шлях, а тих, хто над ним працював, частували смаколиками.

Джерело: ТСН

Читайте також: 6 грудня жителів Дубровиці запрошують на урочисті заходи