29 листопада 2021 року – понеділок. В цей день у 1830 році почалося національно-визвольне (Листопадове) повстання у Варшаві, а в 1919 році на Пленумі ЦК РКП(б) ухвалили резолюцію “Про Радянську владу на Україні”, в якій були вагомі корективи у земельну та національну політику країни.

До Нового року залишається 32 дні.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

29 листопада в світі – Кіберпонеділок (Cyber ??Monday). Цей розпродаж завжди з’являється після розпродажу на Чорну п’ятницю. В цей день шалені знижки можна знайти лише в інтернет-магазинах. Раніше Кіберпонеділок був популярним тільки в США. Але щороку до розпродажу приєднуються все нові і нові країни світу, в тому числі і Україна. Кіберпонеділок був заснований в 2005 році за ініціативи продавців. Вони помітили, що саме після Чорної п’ятниці, коли працівники вертаються до роботи в офіси, продовжують купувати товари зі знижками через різноманітні гаджети.

29 листопада святкують цікаве свято – День електронних привітань (Electronic Greetings Day). Воно було запроваджено на честь різноманітних електронних листівок, які користувачі інтернетом часто отримують електронною поштою чи в соціальних мережах. Точної дати запровадження свята немає, але вважається, що це сталося в 1999 році.

29 листопада також святкують Міжнародний день ягуара (International Jaguar Day). Офіційним це свято стало в 2018 році на форумі в Нью-Йорку (США). На засіданні брали участь представники 14 країн світу, на території яких проживають ягуари. В останні роки популяція цих тварин почала швидко зменшуватися, тому постало питання про необхідність збереження їх виду. На цьому ж форумі було прийнято програму Jaguar 2030. Її мета – зберегти ягуарів та поступово відновити цінну екосистему.

Також 29 листопада святкують дуже цікаве і незвичайне свято – День “Клієнт не завжди правий”. Відомо, що у 1909 році власник мережі магазинів, Гаррі Гордон Селфрідж, промовив фразу “Клієнт завжди правий”, а також обрав її для реклами своїх універмагів. А ось свято 29 листопада спрямоване саме на противагу цього маркетингового виразу.

Яке сьогодні церковне свято

29 листопада за релігійним календарем – день пам’яті святого апостола і євангеліста Матвія. Левій Матвій був одним з найближчих учнів Ісуса Христа, входить в список дванадцяти апостолів. Саме він вважається автором першого канонічного Євангелія. Святий апостол Матвій обійшов Сирію, Персію, Мідію та Парфію і ніс з собою благі вісті. Помер мученицькою смертю в канібальській Ефіопії. Проте перед цим зміг побудувати храм, єпископом якого став Платон. Також існує така думка, що євангеліст Матвій навіть проповідував християнську віру в місті Ієраполіс (Мала Азія).

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 29 листопада

Які сьогодні іменини: Матвій, Семен, Віктор, Василь, Федір, Іван, Михайло, Сергій.

Народні прикмети і традиції 29 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо йде сніг – чекали на сильні хуртовини;
  • стоїть вітряна погода – на сніжну та холодну зиму;
  • за вікном мороз – зима буде дуже сувора;
  • а от якщо 29 листопада йде дощ, значить і зима буде теплою, м’якою;
  • на небі пливуть низькі хмари – скоро наступить холоднеча;
  • якщо 29 листопада випав сніг, то він може пролежати до весни;
  • якщо на Матвія одягнути речі навиворіт – чекайте невдачі.

Джерело: ТСН

Читайте також: Світом шириться новий штам коронавірусу: чи дістався він України?