Фото ілюстративне
26 листопада 2021 року – п’ятниця. Цього дня в 1901 році у Львові студенти виступають з вимогою створити український університет, а 1966 року в Бретані (Франція) президентом Шарлем де Голлем була відкрита перша в світі припливна електростанція.

До Нового року залишається 35 днів.

Яке сьогодні, 26 листопада, церковне свято

26 листопада за релігійним календарем – день пам’яті Святителя Івана Златоуста. Він був святим проповідником, учителем, цілителем душ, заступником бідняків і знедолених. Також відомо, що Іван Златоуст був одним із засновників Константинопольського патріархату. Святителя називали вкрай багатогранною особистістю, адже він виступав оратором, був адвокатом, а також часто розповідав всім охочим про релігію. Нині Івана Златоуста було внесено в список трьох Отців Церкви Православ’я.

Доля Святителя Івана Златоуста була досить важкою. Наприклад, його звинуватили у чаклунстві, за що повністю ізолювали від людей. Проте, ніякі проблеми не змогли зламати Івана.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 26 листопада

Сьогодні іменини святкують: Антон (Антонін), Никифор, Іван, Герман, Манефа.

Талісманом людей, народжених 26 листопада, є яшма. З грецького назва переводиться як “строкатий камінь”. І саме за різнокольоровість яшму цінують в усьому світі. В древності яшму наділяли магічними властивостями. Наприклад, вважали, що вона вміє притягувати позитивну енергію.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

В останню п’ятницю листопада в світі традиційно відбувається найбільший розпродаж під назвою Чорна п’ятниця (Black Friday). Походить ця подія зі Сполучених Штатів Америки і завжди припадає на наступний після Дня подяки день. Ще вночі перед зачиненими дверима американських магазинів шикуються черги людей, які хочуть купити товари з великими знижками. За останні роки Чорна п’ятниця широко розповсюдилася по інших країнах світу.

Цікавий факт – вперше термін “Чорна п’ятниця” був вжитий не на честь грандіозних розпродажів, а в період фінансової кризи в вересні 1969 року. Тоді двоє фінансистів з Волл-стріт, Джей Гулд і Джим Фіск, домовилися закупитися золотом, а в понеділок продати його за завищеною ціною. Проте в п’ятницю про їхню змову дізналися. На це фінансові біржі відреагували різким падінням цін на золото.

В останню п’ятницю листопада щорічно святкують Всеукраїнський день логіста. Цього року свято припадає на 26 листопада. Свято неофіційне, проте ви можете привітати всіх людей, які причетні до цієї професії. Логістика пов’язана з ефективним плануванням, контролем і реалізацією переміщення та зберігання різноманітних товарів від пункту А в пункт Б.

26 листопада також святкують Всесвітній день інформації. Свято було засноване Міжнародною академією інформації (це член при департаменті інформації ООН) в 1994 році і припадає на останню п’ятницю листопада. В цей день організовують форуми, ділові зустрічі, конференції, щоб знайти рішення для оптимізації інформаційного потоку.

Народні прикмети і традиції 26 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: до вечора затих поривчастий вітер – днями чекайте на потепління;
  • 26 листопада вдень снігова буря, значить вночі буде мороз;
  • випало багато снігу – наступного року буде урожай зернових;
  • 26 листопада на небі яскраво мерехтять зірки, значить чекайте на вітряну і снігову погоду.

Джерело: ТСН

Читайте також: У Рівному цієї суботи вшанують пам'ять жертв Голодомору