25 листопада 2021 року – четвер. Цього дня 1905 року у Лубнах виходить перша легальна українськомовна газета в підросійській Україні “Хлібороб”, а в 2009 році на сайті шведського інтернет-журналіста Джуліана Ассанжа WikiLeaks було опубліковано понад 500 тисяч сторінок конфіденційної переписки під час терористичної атаки на Нью-Йорк 11 вересня 2001 року.

До Нового року залишається 36 днів.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

25 листопада в США святкують День подяки. Це одне з найбільших та найпопулярніших національних американських свят, яке має релігійний підтекст. Офіційно в США почали святкувати День подяки 1789 року. Зазвичай свято припадає на останній четвер листопада. 2021 року це 25 листопада. Цей день американці завжди проводять в родинному колі. За обідом збираються всі члени сім’ї, щоб подякувати за дари, які були отримані протягом останнього року. Також День подяки святкують в Канаді. Але дата тут відрізняється і припадає на другий понеділок жовтня.

Незважаючи на те, що День подяки є національним святом США, відоме воно в усьому світі. Ідея свята виникла серед пілігримів, які прибули на територію сучасних Сполучених Штатів, щоб тут знайти нову долю. Тому День подяки був запроваджений на державному рівні і святкується до сьогодні. Традиційно на святковому столі повинна бути запечена індичка.

25 листопада у світі – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Був проголошений генеральною асамблеєю ООН 1999 року. Часто суспільство засуджує саме жінок, які постраждали від зґвалтування чи побоїв. Мета дня – показати, що жінки потерпають від насильства, тому що вони жінки і насильники вважають їх слабкою статтю.

Яке сьогодні церковне свято

25 листопада за релігійним календарем – день пам’яті святого Іоанна (Івана) Милостивого. За історичними даними жив він в VI-VII столітті на території Олександрії. Народився Іван в сім'ї губернатора Кіпру і в дитинстві жив звичайним світським життям того часу.

Присвятив себе Богу Іоанн після втрати дружини та дітей. Ця невтішна подія стала причиною того, що майбутній святий почав вести аскетичне життя. З особливою добротою Іван ставився до бідняків. Він не був ченцем, але його благочестя було настільки великим, що народ вирішив зробити Іоанна патріархом.

Одразу після того, як він вступив в сан, Іван порахував кількість жебраків в Олександрії і роздав їм всім своє майно. За своє життя зробив він чимало добрих справ. Наприклад, викупив кількох полонених, давав притулок знедоленим. За його діяння прозвали Івана Милостивим.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 25 листопада

Які сьогодні іменини: Нил, Левко, Лев, Іван, Сава, Омелян, Леонтій.

Талісманом людей, народжених 25 листопада, є альмандин. Це досить поширений мінерал, хоча в ювелірній якості знайти його досить складно. Цікавий факт – зірчастий альмадин є символом штату Айдахо (США), оскільки тут розташоване його родовище Емеральд-Крік.

Народні прикмети і традиції 25 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо йде дощ, то відлига буде до 4 грудня;
  • до 25 листопада не було похолодання – весну можна чекати рано;
  • вранці мряка – ввечері буде мороз;
  • 25 листопада хмари пливуть проти вітру до снігопаду;
  • казали, яка погода на Івана, така буде на початку грудня;
  • 25 листопада випав сніг, значить пролежить він до весни;
  • якщо зробити цього дня добру справу, то вона зарахується померлим родичам і їм буде легше отримати кращу долю на тім світі;
  • якщо до 25 листопада дівчина не знайде хлопця, то до Масниці самотньою буде.

Наші предки саме 25 листопада закінчували справляти всі весілля. Наступний сезон починався наприкінці зими. Зазвичай у цей день вже лежав сніг, а погода була холодною і вітряною. Вважалося, що на Іоанна Милостивого потрібно купувати нові речі (крім взуття), тому що вони прослужать довго.

Джерело: ТСН

Читайте також: Хата з Рівненщини представлятиме Полісся в музеї народної архітектури Львова