Яке світське та церковне свято в Україні 17 листопада, що відзначається в цей день у світі, який День ангела та іменини, що не можна робити, народні прикмети.

До Нового року залишається 44 дні.

Цього дня гетьман Лівобережної України Іван Брюховецький підписав Батуринські статті з представниками російського уряду, було відкрито 160-кілометровий Суецький канал, а в Стенфордському університеті аспірант Біл Інгліш отримав патент на комп’ютерну мишку.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

17 листопада в Україні та світі святкують Міжнародний день студента (День студента України). На жаль, святкування засновано на честь досить трагічної події, яка сталася в 1939 році в Чехії. Під час мирної акції протесту один зі студентів був поранений поліцією та від отриманих травм помер. Його смерть стала причиною кількох протестів, що прокотилися країною і привернули увагу окупаційної влади. Після наради з Адольфом Гітлером в Чехії закрили всі вищі навчальні заклади на 3-річний термін.

Також 17 листопада – Всесвітній день передчасно народженої дитини. Ініціатором створення свята став Європейський фонд допомоги новонародженим і вперше цей день відсвяткували в 2009 році. Спочатку назва була інакшої і звучала “Міжнародний день поінформованості про недоношеність”. Але оскільки від 2010 року до святкування події приєдналося багато країн, було вирішено її змінити.

Щороку 17 листопада у світі – Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). Цей день створила Глобальна ініціатива з боротьби проти даного захворювання. ХОЗЛ відрізняється постійним обмеженням повітря, яке надходить до дихальних шляхів. Основні причини: тютюновий дим, інфекції, забрудненість повітря.

В третю середу листопада святкують Всесвітній день географічних інформаційних систем. Цього року він припадає на 17 листопада. З’явилося це свято ще у 1999 році, хоча навіть сьогодні про нього мало хто знає. Географічна інформаційна система – комп’ютерна система, за допомогою якої можна збирати, використовувати, зберігати, редагувати, відображати та аналізувати просторові дані з усією потрібною інформацією.

Яке сьогодні церковне свято

17 листопада за релігійним календарем – день пам’яті святих мучеників Нікандра єпископа Мирського і Єрмея (пресвітера). Згідно переказів, Єрмей та Нікандр навчалися у святого Тита, а він був учнем апостола Павла. Через проповідування вони навернули багатьох людей до християнської віри. Правителі, які все ще поклонялися ідолам, дізналися про двох проповідників. За це Нікандра та Єрмея схопили в катували, умовляючи відмовитися від віри. Вони не відреклися від Христа, за що поплатилися життям.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 17 листопада

Які сьогодні іменини: Ілля, Олександр, Іван, Порфирій, Семен, Степан, Федір, Фаїна.

Талісманом людей, народжених 17 листопада, є бірюза. Назва пішла від французького слова “turquoise” і означає “турецьке каміння”. Наші предки частіше, ніж будь-якому іншому каменю, приписували бірюзі лікувальні властивості. Вона є символом духовності та боротьби зі злом, багатства і благополуччя. На Сході навіть існує приказка: “Не збідніє ніколи та рука, на якій є перстень із бірюзою”.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • якщо мишей більше, ніж зазвичай, зима буде холодною;
  • на небі молодий місяць і випав сніг – скоро він буде танути;
  • на небі новий місяць – дивилися, який сьогодні день і погода, бо вона буде триматися до грудня;
  • здалеку ліс здається чорним – буде відлига;
  • навколо сонця білі круги – буде сніжна буря.

Джерело: ТСН

Читайте також: Школярі Рівненщини навчатимуться очно: на цьому наголосили в міністерстві освіти та науки