15 листопада 2021 року – понеділок. В цей день отримано патент на бритву зі змінним лезом, що кардинально вплинуло на зовнішній вигляд чоловіків, а також Христофор Колумб у своєму щоденнику вперше описує тютюн, який вживають індіанці.

До Нового року залишається 46 днів.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

15 листопада в світі святкують Міжнародний день письменників, які знаходяться в ув’язненні. Запровадили його на честь тих творчих людей, які за своє інакомислення та свободу слова потрапили за грати. Мета свята – об’єднати тих, хто вірить в несправедливість засудження письменників за їх творчість.

Також 15 листопада в Палестині святкують День незалежності, в Австрії – День Леопольда (покровителя країни), в Бельгії – Національне свято Королівства Бельгії, а в Бразилії – День проголошення Республіки Бразилія (Dia da Proclamação da República).

Яке сьогодні церковне свято

15 листопада за релігійним календарем – день преподобного Маркіана Кірського. Християнський святий, сирійський пустельник, сподвижник, який жив в IV столітті.

Народився в аристократичній сім’ї, тому в дитинстві та юності проживав в багатстві. Досягнувши 17-річного віку, почав замислюватися над сенсом буття, а згодом покинув батьківський дім і подався в пустелю. Там він жив в маленькій келії та щоденно молився. З часом він отримав від Господа дар – зцілювати своїми молитвами тих, хто вже не сподівався одужати.

Незабаром Маркіан взяв собі двох учнів: Агапіта і Євсевія. Згодом до них приєдналися ще учні і утворився монастир. Так як у Маркіана була бездоганна духовна репутація, до нього часто зверталися з порадами та настановами.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 15 листопада

Які завтра іменини: Костянтин, Альберт, Леопольд, Маркіан, Акиндин, Пігасій, Доменіка.

Талісманом людей, народжених 15 листопада, є обсидіан. Камінь названий на честь римського воїна Обсидіана. Згідно легенди, він привіз мінерал в Рим. Найбільш розповсюджений чорний колір каменю, але існує чимало різних варіантів.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо сніжить, значить весною буде повінь.
  • якщо з’явилося багато снігурів, скоро почнуться морози.
  • якщо 15 листопада тепло, така ж погода буде на початку грудня.
  • низько літають птахи – буде снігопад.
  • якщо на Маркіана з’являються комахи – зима буде теплою


На Маркіана, 15 листопада, наші пращури намагалися займатися поточними справами, а не святкувати. Цього дня щука йшла на глибину, тому риболовлею вже не займалися. Жінки сідали за шиття або інше рукоділля, бо потрібно було встигнути все зробити до свят.

Джерело: ТСН

Читайте також: У селищі на Рівненщині школярі вчаться заробляти на смітті