7 листопада 2021 року – неділя. За Юліанським календарем XX і XXI століття – 23 жовтня. До Нового року залишається 54 дні.

Яке сьогодні церковне свято?

Основне релігійне свято 7 листопада – День мучеників Маркіяна та Мартирія. Мартирій був піддияконом, а Маркіян – читцем у Царгороді. Служили вони нотарями при патріархові святому Павлі. Головними обов’язками Маркіяна та Мартирія було записування різних листів і послань патріарха.

Також церквою відзначається День Анастасії та Маркіяна. В давнину його часто називали Дідівські плачі. Адже плаче не лише природа, але й дівчата та жінки, які поминають своїх родичів.

Ще одне церковне свято – День Федота. В народі казали “Федот на лід веде”, тобто температура різко падає, в повітрі відчувається справжня зима. Часто день видається непогожий. Заможні люди наймали плакальниць. Вони повинні були йти на кладовище і плакати за померлими родичами.

Свої іменини святкують: Валерій, Валеріан, Маркіян, Анастасій, Мартирій, Матрона, Валерія.

Яке сьогодні свято в Україні і світі:

В Україні відзначається День працівника соціальної сфери. Він був запроваджений Указом Президента 13 квітня 1999 року та завжди святкується в першу неділю листопада, яка цього року припадає на сьоме число. Цікавий факт – на сьогоднішній день в Україні в соціальній сфері працює близько 150 тисяч осіб.

Це важливий день для справжніх цінителів французького червоного вина – Міжнародний день Мерло. Напій виготовляють з однойменного технічного сорту винограду, він є другим за популярністю в світі після Каберне Совіньон.

Святкується й Міжнародний день інуїтів. Свято було створено для того, щоб посилити голос народності інуїтів у світі. Вони проживають в північних регіонах Канади (інуїтські нунангати). День відзначається з 2006 року на честь народження візіонера ICC Ебена Хопсон-старшого. Ініціатором створення стала Приполярна рада інуїтів.

Також в світі відзначається Міжнародний день африканського письменника. Свято було запроваджено 1992 року за ініціативи Панафриканської асоціації письменників.

Народні прикмети і традиції

З давніх-давен наші пращури вірили в особливі прикмети, пов’язані з 7 листопада:

  • на небі зірки світять тьмяно – чекайте на непогожий та холодний день;
  • на деревах залишилося багато листя – зима буде затяжною;
  • засніжило – наступного року буде хороший урожай;
  • сильний вітер на довготривалу негоду;
  • ранішній туман означає скору відлигу;
  • якщо на нижніх гілках дерев сидять ворони – скоро почнеться вітер.

Джерело: ТСН

Читайте також: У краєзнавчому музеї Рівного відкрили виставку ткацтва та килимарства