Ось і настав серпень - останній місяць літа. Частіше йдуть дощі, а ночі стають холоднішими. Огірки - культура південна, тому в нашому кліматі вони закінчують плодоносити вже до середини-кінця серпня. Як продовжити плодоношення огірків до самих заморозків? Це цілком можливо! Щоб зберегти для рослин тепло осіннього сонця, існують такі методи: підживлення, омолодження рослин, обрізання «зайвого» листя, укриття огіркових грядок від холодної роси плівкою на ніч, підігрів теплиць. Але, щоб збирати урожай до самих заморозків, необхідно знати кілька тонкощів.

Всі секрети тривалого плодоношення огірків.

Посадка огірків у кілька етапів.

Метод посадки огірків в кілька етапів дуже добре зарекомендував себе. В ідеалі, для цього потрібні додаткові грядки, але якщо зайвого місця немає, можна до старих кущів підсаджувати розсаду. Її вирощують з насіння, але краще використовувати для цих цілей пасинки. Причому, такі кущики починають плодоносити набагато швидше, ніж насіннєві. Але, якщо розсада вирощується з насіння, то перевагу краще віддати самозапилюючим сортам і гібридам, так як з наближенням осені бджоли і комахи-запилювачі рідше відвідують огіркові грядки.

Стимулювання росту нових пагонів.

У серпні плодоношення огірків практично припиняється, але, не дивлячись на наближення осені, потрібно обов'язково постаратися стимулювати ріст нових пагонів. Для цього потрібно обережно і акуратно укласти на землю нижню частину огіркових батогів і прикопати їх у вологий грунт. Огіркові кущі обов'язково полийте і трохи присипте перегноєм або іншою мульчею. Нові корінці, які з'являться на стеблах, будуть активно підживлювати рослину і стимулюють плодоношення. Але горизонтально зростаючі батоги, які лежать на землі, чіпати не варто. Вони, швидше за все, так би мовити, природним шляхом, вже сформували додаткові корінці. Якщо ви перекладете пагони на інше місце, то зруйнуєте це коріння, тим самим позбавивши себе частини врожаю.

Видалення старого пожовклого листя.

Щоб огіркові кущі могли далі розвиватися, регулярно видаляйте все старе пожовкле листя, а також те, яке розташовується нижче зони плодоношення. Вони рослині не потрібні, а тільки відбирають у неї поживні речовини, які в цей період на вагу золота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим підживлювати виноград для хорошого врожаю?

Поліетиленова плівка для продовження плодоношення.

Значно подовжити життя огірковим кущам допоможе поліетиленова плівка. Укривши огіркову грядку такою плівкою, ви можете захистити рослини від несприятливих умов, наприклад, від холодних дощів. Але не варто залишати її на огіркових батогах в погожі сонячні дні.

Мульчування грунту під рослинами.

Якщо огірки ростуть на вертикальних грядках і вкрити їх на ніч неможливо, необхідно утеплити кореневу систему. Обов'язково укрийте землю під кущами перегноєм, зрілим торфом, тирсою або іншою мульчею шаром в 6-7 см. Цим ви захистите ніжні корінці, близько розташовані до поверхні грунту, від нічного похолодання, а вдень - від перегріву.

Позакореневе підживлення.

У серпні температура повітря вже знижується, тому поживні речовини корінням огірків засвоюються значно гірше і підживлення рослин під корінь практично неефективні. Доброю підтримкою життєдіяльності кущів в цей час стануть позакореневе підживлення, коли листя зрошуються розчинами добрив. Найбільш бажаними є підживлення з підвищеним вмістом азоту - цим стимулюється ріст нових пагонів і листя.

Кореневі підживлення.

Коли прийде вересень, саме час «нагодувати» огірки коров'яком, додавши до нього сечовину і золу. Але стежте за формою плодів - так рослини підкажуть вам, які підгодівлі їм ще потрібні.

Профілактика грибкових захворювань.

У серпні наступають перепади нічних і денних температур, а ночі холодні, з рясними росами. Часто йдуть затяжні дощі, а це погано позначається на стані рослин, які починають хворіти різноманітними грибковими захворюваннями - паршею, борошнистою росою, фітофторозом, фузаріозом.

Щоб хвороби не скоротили термін життя огірків, необхідно проводити захисні профілактичні заходи. Проти борошнистої роси існує прекрасний народний засіб: одну частину кислого молока або сироватки розбавити 5 частинами води і на кожен літр отриманого розчину додати по 3 краплі йоду. Щотижня цим розчином потрібно обприскувати огірки - по обидва боки листя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захворювання помідорів: профілактика та боротьба

Своєчасний збір огірків.

На рослинах не можна залишати дозрілі огірки - це гнітюче діє на зростання молодих огірочків і навіть скорочує життя куща. У серпні-вересні потрібно якомога частіше збирати врожай, не залишаючи на грядках зрілі екземпляри. Це тонізує рослини і продовжить активне плодоношення рослин.

Ось і всі нехитрі секрети, які допоможуть огірковим грядкам активно плодоносити до самої пізньої осені, а вам довго збирати урожай зелених хрустких огірочків!