На жаль, з хворобами помідорів стикаються більшість господарів та господинь, особливо в другій половині літа. Тумани, роса, різкі перепади температури створюють сприятливі умови для розвитку багатьох захворювань, з якими непросто боротися. Але можна постаратися попередити їх появу.

Часто буває так, що в кінці сезону дачники перестають доглядати за помідорами, залишають восени неприбрані інфіковані рослинні залишки на городі, не приділяють увагу санітарній обробці теплиці і садового інвентаря, забувають про правила сівозміни. В результаті патогени накопичуються в грунті і в наступному році проблеми виникають знову. Щоб цього не відбувалося, потрібно знати, як проявляються найпоширеніші захворювання, і що потрібно робити при перших їх ознаках.

Фітофтороз

Фітофтороз - одне з найнебезпечніших захворювань помідорів, якому піддаються і інші представники пасльонових (особливо, картопля). Це захворювання викликають патогенні організми, що займають проміжне положення між грибами і найпростішими. Тому далеко не всі фунгіциди можуть впоратися з цим патогеном.

Перші ознаки фітофторозу - бурі плями, що з'являються на нижніх листках і стеблах рослин. При підвищеній вологості захворювання інтенсивно розвивається і охоплює верхні листки. Потім на плодах утворюються темні розпливчасті плями, які з часом збільшуються в розмірах і охоплюють весь плід. Зі зворотного боку листя можна побачити білий пухнастий наліт спороношення патогена.

Необхідні умови швидкого розвитку фітофтори - температура повітря від 12-15° C і вологість не нижче 75%. При сухій і жаркій погоді, коли температура вище 26° C, розвиток фітофторозу призупиняється.

Заходи боротьби

При перших ознаках - знищити хворі частини рослин, а всі посадки обробити препаратами на основі азоксистробін або мандіпропаміда, тріходерми або сінної палички.

Профілактика:

Знищувати інфіковані фітофторою рослинні залишки.

Не вирощувати картоплю і томати поруч.

Не вносити велику кількість азотовмісних добрив.

Не загущати посадки.

Не допускати застою вологи: провітрювати теплицю.

Поливати тільки під корінь або використовувати крапельний полив.

Мульчувати землю.

Регулярно обробляти рослини біопрепаратами на основі сінної палички, молочнокислих бактерій.

Кладоспоріоз

Кладоспоріоз, або бура плямистість помідорів, - захворювання, яке викликається грибом Cladosporium fulvum і найчастіше розвивається в захищеному грунті. Зазвичай вражає листові пластинки, але може поселитися на плодоніжках і зав'язі.

Першими уражаються нижні листки. На зворотному боці листка можна побачити світло-зелені плями, які незабаром набувають темно-бурого забарвлення з сірим нальотом. На верхній стороні листових пластин вогнища уражень спочатку виглядають як світлі плями з жовтим відтінком, потім вони стають ширшими, а в центрі з'являються темні ділянки. Листова пластина з часом засихає, а хвороба поширюється на верхні листки і плоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо біліє листя огірків?

Потоками повітря і крапельною вологою спори гриба розносяться на сусідні рослини, і якщо вчасно не видаляти уражене листя, то захворювання швидко пошириться по всій теплиці. Цьому сприяють загущені посадки, підвищена вологість повітря, велика різниця між денною та нічною температурами.

Заходи боротьби

Після появи перших плям зрізати і знищити хворе листя.

Профілактика

Регулярно провітрювати теплицю.

Використовувати крапельний полив.

Мульчувати землю.

Не загущати посадки.

Вчасно прибирати і знищувати уражені частини рослин.

Дезінфікувати інструменти під час проведення пасинкування і видалення листя.

Альтернаріоз

Альтернаріоз помідорів, або суха плямистість, викликають гриби роду Alternaria. Захворювання вражає помідори на всіх термінах вирощування. Спочатку на стеблах і листках з'являються темно-коричневі плями. У прикореневій частині стебла можна побачити кільцеподібні плями, які згодом розтріскуються. На листі плямистість найчастіше формується по краях і часто облямована жовтим ореолом. Потім плями збільшуються в розмірах, і листові пластини всихають.

При великій кількості вологи в повітрі в поєднанні з теплою погодою хвороба дуже швидко вражає всі надземні органи помідорів, в тому числі і плоди. Інфекція поширюється по плодоніжці. Згодом поверхня плям покривається оксамитовим нальотом, який складається із спор гриба.

Джерелом інфекції можуть бути насіння, а також сухі залишки уражених рослин, що лежать на поверхні грунту або в її верхньому шарі, де гриб може зберігатися до наступного сезону. Оптимальна температура розвитку патогена складає 14-16 ° C.

Заходи боротьби

На початку захворювання знищувати хворі рослини і обприскувати посадки фунгіцидами на основі дифеноконазола, а також препаратами на основі тріходерми або сінної палички.

Профілактика

Протравлювати насіння перед посівом.

Прибирати і знищувати уражені рослинні залишки.

Здійснювати глибоке переорювання землі.

Висівати сидерати.

Вірусна мозаїка

Мозаїка помідорів - вірусне захворювання. Збудник - Tobacco mosaic tobamovirus - вражає більше 300 видів рослин, у тому числі картопля і баклажани. Найчастіше зустрічається у відкритому грунті, хоча може виникнути і в теплиці.

У помідорів, уражених вірусом, на листках з'являється характерний мозаїчний візерунок у вигляді плям зеленого і жовтого кольорів. Окремі ділянки листових пластин темніють, здуваються, а саме листя скручуються. Надалі плями жовтуватого кольору можуть з'явитися і на плодах. Рослини відстають у рості, верхні листки редукуються і стають схожими на папороть.

Вірус переноситься комахами-шкідниками, з грунтом, водою, але в першу чергу зараження відбувається з насінням.

Заходи боротьби

Захворювання не піддається лікуванню. Якщо уражено одну рослину, то його потрібно видалити з ділянки, бажано з грудкою землі, а грунт в цьому місці обробити рожевим розчином марганцівки.

Профілактика

Використовувати якісне насіння або протравлювати їх перед посівом.

Прибирати і знищувати уражені рослинні залишки.

Дотримуватися сівозміни.

Висаджувати сорти, стійкі до вірусу тютюнової мозаїки.

Вершинна гниль

Вершинна гниль - це не інфекційна, а фізіологічна хвороба. Вона розвивається, коли створюються негативні умови середовища: істотні перепади температур грунту і повітря, нестача кальцію в грунті. В результаті рослини слабшають і їх атакують бактерії або гриби, що призводять до загнивання плодів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Догляд за виноградом в серпні: що обов`язково потрібно зробити

Перші ознаки хвороби проявляються на помідорах у вигляді маленьких рідких цяток. Найчастіше вражаються верхівки ще зелених помідорів. Плями досить швидко набувають коричневий відтінок, зливаються, покриваючи собою близько третини плода. Розвиток хвороби призводить до засихання постраждалих ділянок, їх зморщування і почорніння.

Заходи боротьби

При виникненні перших ознак захворювання хороші результати може дати оброблення листя помідора 0,2% -ним розчином хлориду кальцію, а також кореневе підживлення настоєм золи.

Профілактика

Вносити деревну золу напередодні посадки помідорів.

Організовувати регулярний полив.

Підгодовувати помідори комплексними добривами на протязі всього періоду вегетації.

Мульчувати грядки.

Як відомо, будь-яку хворобу легше попередити, ніж вилікувати. Тому дотримання основних правил агротехніки, створення сприятливої для рослин мікрофлори в грунті допоможуть звести до мінімуму прояви будь-яких захворювань.