Щоб отримати хороший врожай винограду потрібно регулярно його удобрювати. Дізнайтеся чим краще підживлювати виноград та як правильно це робити.

Кореневе підживлення винограду

Кореневе підживлення винограду проводиться тричі за сезон. При цьому ідеально буде, якщо у вас встановлені дренажні труби або підземна система крапельного поливу, яка доставить живильний розчин відразу до коріння кущів. Якщо ж цього немає, викопайте по периметру куща на відстані 50-60 см від стовбура, канавку глибиною 25-30 см і вносьте добрива в неї.
 
Перша підгодівля проводиться мінеральними добривами в період набрякання бруньок. До її складу входять:
 
90 г сечовини;
 
60 г суперфосфату;
 
30 г сірчанокислого калію.
 
Кожне добриво окремо розчиняється в воді, потім зливається в одну ємність і обсяг рідини доводиться до 40 літрів.
 
Мінеральне азотне добриво можна замінити відром 10% розчину коров'яку або 5% розчину пташиного посліду.
 
 
Другу підгодівлю вносять уже перед цвітінням. Готується вона на основі тих же препаратів, а ось кількість їх на кущ трохи змінюється. Отже, вам знадобиться:
 
120 г аміачної селітри;
 
160 г суперфосфату;
 
80 сірчанокислого калію.
 
Все це також розчиняється окремо, змішується і вноситься під коріння.
 
Нарешті, третє кореневе підживлення призначена для того, щоб прискорити дозрівання ягід і підготовку рослини до зими, тому азоту не містить.
 
Для оптимального результату на один кущ потрібно внести:
 
60 г суперфосфату;
 
30 г сірчанокислого калію.
 
Позакореневе підживлення винограду
 
Виноград здатний "увібрати" з їх допомогою навіть більше, ніж корінням, якщо готувати розчин правильно і не пропускати обробки.
 
Перше позакореневе підживлення проводиться перед цвітінням. Для нього потрібно приготувати 10 л розчину з наступних інгредієнтів:
 
40 г сечовини;
 
100 г суперфосфату;
 
50 г сірчанокислого калію;
 
5 г борної кислоти.
 
Кожен компонент розводять окремо, потім розчини зливають в одну ємність, розводять водою до 10 л, проціджують і обприскують отриманою сумішшю виноградні кущі.
 
 
Друга підгодівля з аналогічним складом проводиться відразу після цвітіння.
 
Третю підгодівлю здійснюють на початку дозрівання ягід. До її складу входять 100 г суперфосфату і 50 сірчанокислого калію на 10 л води.
 
Останнє позакореневе підживлення проводиться прямо по ягодах, проте в її склад входять тільки натуральні компоненти. Це може бути настоянка деревної золи, розчин марганцівки або йоду, розведена сироватка та інші елементи.