Ви помітили, що листя огірків жовтіють і в'януть? Як виправити ситуацію і врятувати рослину та врожай читайте далі.

 У більшості випадків пожовтіння листя огірків - результат неправильного догляду або порушення оптимальних умов вирощування. Трохи рідше жовте листя свідчать про захворювання або "голодування" рослини.

Причини пожовтіння листя у огірків
 
1. Недотримання режиму поливу. Якщо ви поливаєте огірки занадто рідко, або часто, але недостатнім обсягом води, рослина швидко зневоднюється. Перша ознака цієї проблеми - пожовтіння листя. Не менш небезпечний і надмірний полив - огірки можуть загнити.
 
При грамотному поливі грунт на глибині 10 см повинен бути помірно вологим.
 
2. Дефіцит добрив. Можливо, огірки потребують підгодівлі. У період вегетації рослин необхідні комплексні азотні добрива. При їх нестачі листя починає жовтіти.
 
3. Переохолодження. Низькі температури також викликають у рослини стрес і призводять до появи жовтого листя.
 
 
4. Сонячний опік. Якщо ви поливали огірки вдень, і на листя потрапила вода, жовті плями на них можуть свідчити про сонячний опік. Щоб не допустити цього, полив проводять тільки вранці або ввечері.
 
5. Хвороби і віруси. Листя уражених огірків жовтіє і в'яне. Часта причина жовтизни листя - фузаріоз.
 
6. Пошкодження кореневої системи. Якщо коріння огірка об'їдають шкідники, або вони були пошкоджені при висадці розсади в грунт, під час прополки або розпушування, листя неминуче почнуть жовтіти.
Скручування листя огірків в комплексі з їх пожовтінням може говорити про серйозні проблеми.
 
1. Брак елементів живлення. Якщо ви помітили, що листя огірків почали бліднути і при цьому закручуватися донизу, можливо, причина криється в дефіциті азоту. Огляньте листя, якщо вони витягнулися уздовж, а листова пластина не виросла, проблема, швидше за все, піде після проведення комплексної підгодівлі.
 
2. Борошниста роса. В середині літа овочеві культури пошкоджує борошниста роса. В результаті цієї хвороби огірків жовтіє і скручується листя.
 
3. Шкідники. Якщо листя почали скручуватися і бліднути, набуваючи жовтуватий відтінок, не виключено, що рослину "атакували" шкідники. Огляньте зворотну сторону листа. Можливо, вона всіяна попелицею або павутинним кліщем.
 
Що робити, якщо жовтіє листя огірків у відкритому грунті
 
Чому жовтіють огірки на грядці? Причин може бути декілька. Щоб огірки залишалися здоровими і зберігали зелений колір, дотримуйтесь даних правил догляду.
 
 
1. Вкривайте огірки під час похолодання. Не допускайте переохолодження рослин, своєчасно накривайте їх плівкою.
 
2. Якщо листя пожовкло просто тому, що огірки засохли від спеки, відновіть нормальний полив - незабаром рослини оговтаються. Якщо ж ви перестаралися з поливом, і листя пожовкло через загнивання, необхідно вживати термінових заходів: подрихліть кущі або присипайте грунт під ними деревною золою і піском.
 
3. Вносьте добрива. Регулярно підгодовуйте огірки органічними і комплексними мінеральними добривами.
Жовтизна листя може бути викликана "голодуванням".
 
4. Обробляйте огірки від хвороб і шкідників. Регулярно оглядайте рослини, щоб на корені припиняти розвиток захворювань і швидко знищувати комах, які шкодять огіркам.
 
5. Не поливайте огірки вдень. Це ж стосується і проведення позакореневих підживлень. Пожовтіння листя може бути наслідком сонячного опіку.
 
Чим обробити огірки, щоб у них не жовтіли листя
 
Щоб зупинити або запобігти пожовтіння листя огірків, можна обробити кущі наступними розчинами.
 
1. Молочно-мильний "коктейль". У 10 л води додайте 1 л молока, 20 г господарського мила, 30 крапель йоду. Мило має повністю розчинитися. Обробляйте цим розчином огірки з моменту появи другої пари справжніх листків кожні 10 днів.
 
 
2. Хліб з йодом. На ніч замочіть буханку чорного або білого хліба в відрі води. Вранці розімніть хліб, влийте баночку йоду. 1 л концентрату розведіть в 10 л води. Обприскуйте огірки розчином кожні два тижні.
 
3. Цибулевий настій. Банку (0,7 л) цибулиння залийте 10 л води. Поставте ємність на вогонь і доведіть до кипіння. Зніміть з вогню, накрийте кришкою, залиште настоюватися на 14 годин. Процідіть, розведіть водою в пропорції 1: 4. Обприскайте листя огірків, залишки вилийте під кущ.
 
4. Марганцівка. При перших ознаках пожовтіння листя обприскати їх 1% -вим розчином перманганату калію.
Щоб листя огірків не жовтіли, важливо вчасно проводити підживлення рослин.
 
5. Трав'яний настій. Найбезпечніша підгодівля огірків - трав'яними добривами. Огіркам найкраще підійде добриво з живокосту. Для його приготування 1 кг свіжої посіченої трави заливають відром води і залишають на тиждень. Одержаний концентрат розводять водою в пропорції 1: 9. Розчин можна використовувати і для обприскування, і для кореневих підживлень.
 
Після використання цього зеленого добрива бажано також присипати пристовбурні круги деревною золою.
 
6. Содовий розчин. Для профілактики грибкових захворювань полийте молоді огірки розчином соди (1 ст.л. на 10 л води).
 
7. Сечовина. У відрі води розбавте 40 г сечовини і обприскайте отриманим розчином кущі огірків. Під коріння одночасно з цією підгодівлею вносять перепрілий компост.
 
8. Кисломолочний розчин. Молочна сироватка або кефір допоможуть при перших ознаках жовтизни на огірках. Сироватка або кефір розмішуються з водою в пропорції 2:10. Цим розчином обприскують рослини. Щоб прискорити процес зав'язування плодів, можна додати до цієї суміші 1 склянку цукру.
 
9. Настій коров'яку. 1 кг гною розведіть в 3 л води, настоюйте 3 доби. Концентрат процідіть і розведіть водою в пропорції 1: 3. Обприскайте огірки. Це буде служити і позакореневим підживленням, і засобом від борошнистої роси.
 
10. Настій золи. 30 ст.л. деревної золи залийте 10 л води, залиште настоюватися на 2 доби. Обприскайте рослини настоєм.