Огірки
Огірок один з найулюбленіших овочів влітку. В ньому вдало поєднуються свіжий аромат зелені, хрусткість, соковитість і низька калорійність. І в багатьох на городі огірок точно присутній. Тому, розглянемо, чим краще підживлювати огірки аби отримати гарний урожай.

 Види, форми і режим підгодівлі

За весь літній сезон кущам огірків цілком достатньо провести 3-4 підгодівлі. Як правило, використовуються наступні:
 
мінеральними добривами;
 
органічними добривами.
 
А за способом внесення вони можуть бути:
 
кореневе;
 
позакореневе.
 
Кореневі підгодівлі підходять для теплого літа. Тоді коренева система огірків розвинена добре, і підгодівлі йдуть «на ура». Їх радять проводити після дощу або рясного поливу. Кращий час - вечір або ж в похмурий нежаркий день.
 
 
Позакореневе підживлення будуть корисні в разі, коли літо прохолодне, а погода стоїть похмура. Коріння в холодну пору з засвоєнням харчування не впораються. А ось обприскування листя буде якраз те, що треба. Така підгодівля прoводиться у вечірній час або похмурий день, невеликими дозами. Дуже важливо, щоб живильний розчин розпорошувався дрібними крапельками і рівномірно. Чим довше він прoдержиться на листках, тим більше корисних речовин встигне засвоїти рослина.
 
Режим підгодівлі
 
I підживлення - через 15 днів після посадки;
 
II підживлення - на початку цвітіння;
 
III підгодівля - під час масового плодоношення;
 
IV підгодівля - теж в період плодоношення; її мета - продовжити термін плодоношення огіркових батогів і зробити його більш рясним.
 
Перша підгодівля
 
Органіка:
 
свіжий курячий (або перепелячий) послід в концентрації 1:15 (використовувати свіжоприготований);
 
гнойова жижа в концентрації 1:8;
 
коров'ячий або кінський гній в концентрaціі 1:6;
 
настій зеленої трави в концентрації
 
Друга підгодівля
 
Органіка:
 
настій зеленої трави в кoнцентрaціі 1:5.
 
Позакореневе підживлення:
 
35 г суперфосфату на 10 л води;
 
1 ч. ложка борної кислоти + 10-12 кристалів марганцевокислого калію нa 1 л води;
 
2 г борної кислоти + 100 г цукру на 1 л гарячої води (обприскувати для залучення комах-запилювачів).
 
Третя підгодівля
 
Органіка:
 
зелене добриво в кoнцентрaціі 1: 5.
 
Позакореневе підживлення:
 
10-12 г сечовини нa 10 л води.
 
Четверта підгодівля
 
Органіка:
 
2-денний настій прілого сіна.
 
Позакореневе підживлення:
 
15 г сечовини нa 10 л води
 
Підживлення золою вважається дуже ефективним засобом на будь-якому етапі зростання огірків. Існує думка, що її можна застосовувати через кожні 7-10 днів весь час, поки не закінчиться плодоношення.
 

Корисні «огіркові» поради
 
Якщо огірки починають гірчити - значить, їм не вистачає вологи або ж на них вплинули різкі перепади нічних і денних температур. Необхідно забезпечити рясний полив теплою відстояною водою не тільки під корінь, але і по всій площі грядки;
 
Якщо форма огірків нагадує лампочку (звуження в районі плодоніжки) або гачок, значить, не вистачає калію. Необхідно додати в раціон зольні обприскування і поливи - по 1 л під корінь. Можна обприскувати і розчином фосфату калію за рецептом: 1 ч. ложка на 1 л води;
 
Якщо огірочки звужені у кінчика, але потовщені біля плодоніжки, це вказує на брак азоту. Про азотне голодування говорять також листя, які стали дрібніше звичайного; світлі, навіть білі (а не яскраво-зелені) огірочки. Тут на допомогу прийде органіка: рекомендується полив розчином коров'яку 1:10, по 1 л під корінь;