Квіти роблять домашню атмосферу більш затишнішою та приємно. Проте, не варто забувати, що кімнатні рослини теж потребують підгодівлі. Тому, читайте далі, чим підживлювати домашні рослини аби вони милували ваше око.

 Коли необхідно підгодовувати домашні рослини

Підгодовувати домашні квіти слід набагато частіше, ніж нам часом здається. Викликана така необхідність, перш за все, обмеженою площею живлення рослин. І навіть якщо ваш квітучий вихованець зростає в великому просторому горщику, це не означає, що йому вистачає мінеральних речовин. Рослина в будь-якому випадку сильно виснажує землю, тому потребує додаткової підгодівлі.
 
Сигналом про те, що потрібно терміново починати підгодівлю домашніх квітів, стануть наступні ознаки:
 
повільне зростання;
 
слабкі витягнуті стебла;
 
бліді, слабо забарвлені, надмірно дрібні, пониклі листочки;
 
небажання цвісти;
 
низька стійкість до захворювань, пожовтіння і скидання листя, поява на них різних плям та інші ознаки нездоров'я.
 
Які ж натуральні добрива ми можемо використовувати для своїх домашніх рослин.
 
Цукор
 
Мабуть, найпопулярніше натуральне добриво для підгодівлі кімнатних квітів - звичайний цукор.
 
Користь підгодівлі цукром
 
Глюкоза служить джерелом енергії для всіх процесів життєдіяльності рослин (дихання, поглинання різних поживних речовин і так далі); по-друге, глюкоза - будівельний матеріал, необхідний для утворення складних органічних молекул.
 
 
Для приготування підгодівлі розведіть 1 ст. ложку цукру в 0,5 л води або просто посипте цукром землю в квітковому горщику, а потім полийте.
 
Вдаватися до такої підгодівлі домашніх квітів слід не частіше ніж один раз на місяць, так що не перестарайтеся.
 
Замість цукру можна взяти і звичайну глюкозу, яка продається в аптеці - такі підгодівлі будуть ще більш дієвими. Одну таблетку глюкози потрібно розвести в літрі води. Поливати або обприскувати рослини «глюкозною» водою необхідно також не частіше 1 разу на місяць.
 
Кавова гуща
 
Відмінне добриво для всіх домашніх (і не тільки) квітів - гуща кави,  а ще й зручне, бо готувати спеціально його не потрібно. Просто, випивши чашечку ароматного напою, не виливайте кавову гущу, а змішайте її з землею в вазоні.
 
Завдяки такому нехитрому прийому грунт стане більш пухким і легким, підвищиться кислотність грунту, в ньому буде більше кисню. Використовуючи в якості підгодівлі домашніх квітів каву, пам'ятайте: аж ніяк не на всі рослини підвищення кислотності грунту діє добре.
 
Для підгодівлі домашніх квітів нерідко використовують і чайну заварку. На жаль, вона може дати не тільки позитивний, а й негативний ефект. Безсумнівно, такі добавки зроблять землю в квітковому горщику більш пухкою, але не забувайте, що заварку в грунті просто «обожнюють» чорні мушки (сциарід), так що будьте обережні.
 
Бананова шкірка
 
Хороше джерело калію. Але вимагає серйозної підготовки: гарненько просушіть шкірку протягом тижня, ретельно подрібніть в блендері. І вже цей порошок змішуйте з землею в горщиках. Особливо добре це робити під час пересадки.
 
 
Є і така порада: настояти свіжу шкірку у воді до появи піни, потім процідити і цим «бульйоном» поливати рослини раз в два тижні.
 
Деревна зола
 
Найкраще підсипати в горщики золу з-під звичайних дров, привезену з дачі. Вона наповнює землю азотом, який особливо необхідний квітам в період буйного росту і цвітіння. Крім того, зола відмінно бореться зі шкідливими мушками.
 
Можна зробити рідке зольне добриво: 2 столові ложки золи на літр теплої води. Залишити настоятися на два дні, поливати раз в два тижні.
 
Кропива
 
Свіжа кропива допоможе квітам не хворіти і бути міцними. Відвар кропиви наповнює землю мінералами і азотом. Це так зване зелене добриво, яке корисне і на дачі, і вдома. Досить замочити пагони кропиви на добу в теплій воді, процідити, поливати раз в два тижні.
 
Дріжджі
 
Виявляється, з них можна приготувати відмінний стимулюючий розчин для підживлення рослин.
 
Дріжджі містять масу корисних речовин, які активно стимулюють ріст рослин: фітогормони, вітаміни групи В і ауксини. Крім того, в дріжджах містяться цитокініни - гормони, які допомагають регулювати диференціацію і поділ клітин; наявність цих речовин також благотворно позначається на рослинах. Щоб приготувати підгодівлю, розчиніть 10 г дріжджів і 1 ст. ложку цукру в 1 л злегка теплої води. Якщо звичайних дріжджів під руками немає, можна скористатися і сухими, взявши 10 г сухих дріжджів і 3 ст. ложки цукру на 10 л води.
 
Незалежно від того, які дріжджі ви використовували для приготування  живильного розчину, перед застосуванням дайте йому настоятися приблизно 2 години. Потім розведіть чистою водою у співвідношенні 1:5 і поливайте рослини.
 
Цибулиння
 
Підживлення приготоване з цибулиння сприятливо позначиться на зростанні всіх без винятку домашніх рослин - адже в ньому міститься повний набір мікроелементів.
 
У приготуванні підживлення з цибулиння немає нічого складного, єдиний нюанс, який потрібно врахувати: воно не може довго зберігатися, тому таку підгодівлю потрібно готувати кожен раз заново. Отже, близько 50 г цибулиння залити 2 л гарячої води, довести відвар до кипіння і, прокип'ятивши близько 10 хвилин, дати настоятися протягом трьох годин. Після того, як відвар охолов, процідіть його і обприскати рослини.
 
Зубна паста і зубний порошок теж можуть стати добривами для домашніх квітів.
 
Щоб приготувати мікс з зубним порошком, необхідно 3 ст. ложки порошку, 3 ст. ложки деревної золи і 1 ст. ложку мідного купоросу розвести в літрі води. Залишати це добриво не потрібно, застосовувати можна відразу після приготування. Дуже легко і швидко можна зробити добрива із зубною пастою: в 1 л води розчиніть третину тюбика зубної пасти. Така підгодівля дасть харчування для коріння квітів.
 
Але чим би ви не підгодовували своїх домашніх рослин, якщо їм недостатньо світла і немає правильної температури і вологості, яка необхідна для цього типу рослин, вони все одно не будуть добре рости. Тому для початку організуйте їм правильне місце і освітлення. Не забувайте обприскувати їх кожен день. А взимку - вкривати батареї вологим рушником, щоб не пересушувати повітря. І тоді будуть із  здоровим листям і красивим цвітінням.