Вирощуючи на своїй ділянці овочі, ягоди і фрукти, ми намагаємося зробити їх максимально корисними. Велика кількість дачників повністю відмовляється від «хімії», вважаючи за краще використовувати для підгодівлі тільки органічні добрива. Найпопулярніші - це перепрілий гній і компост, а також курячий послід. Однак, навіть якщо немає можливості обзавестися цими чудовими компонентами, є спосіб виготовити відмінне добриво, яке підходить практично для будь-яких культур.

 Мова йде про трав’яний настій. Для нього підійдуть не всі трави. Не варто брати лободу, пирій та мокрицю, так як вони переносять грибні захворювання на своє коріння. Також не використовуємо бадилля помідорів і огірків - з тієї ж причини, щоб уникнути поширення хвороб.

Добре взяти такі як м'ята або меліса, календула, чорнобривці, конюшина, деревій. Полин, чистотіл і хрін теж підходять, але в невеликих кількостях. Перераховані трави дуже широко поширені, їх можна знайти і на своїй ділянці, і в найближчій лісосмузі. Однак найкраща рослина для виготовлення зеленого добрива - це кропива.
 
Важливо, щоб рослини були без насіння, інакше ми отримаємо більше шкоди, ніж користі.
 
Для приготування потрібна неметалічна ємність. Це може бути, наприклад, пластикове відро або бочка.
 
Встановлюємо чисту бочку на сонячному місці або в теплиці. Закладаємо туди кропиву. На 50-літровий бак потрібно приблизно 1,5-2 відра кропиви. Інший орієнтир - трави має бути від однієї третини до половини обсягу бочки.
 
Заливаємо ємність водою майже доверху і даємо їй трохи постояти - прогрітися. Після того як температура води досягне +22 ... + 25 ° С заливаємо невелику кількість «солоденького»: підійдуть залишки невикористаного торішнього варення або компоту. Все добре перемішуємо.
 
Через добу можна побачити, що процес йде щосили. На 3 день трав'яний настій готовий до застосування. У лійку об'ємом 10 л потрібно влити 3 л добрива та доповнити доверху водою. Таким розчином можна поливати будь-які овочеві, ягідні або декоративні рослини. Зелене добриво бажано використовувати відразу, за 2-3 дня, тому про запас готувати його немає сенсу.