У понеділок, 15 червня в православних християн починається перший літній піст - Петрівський піст. Петрів піст - один з двох літніх постів. Він готує християн до дня пам'яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла (12 липня) і встановлений в пам'ять про те, як апостоли постили перед проповіддю християнства всьому світу. Дізнайтеся, що можна їсти та як варто себе поводити в Петрів піст.

Початок Петрового посту - завжди в понеділок через тиждень після свята Трійці (П'ятидесятниці). Дата Трійці залежить від дати святкування Великодня, тому початок Петрового посту припадає на різні дати. І триватиме він може від 8 до 42 днів. Закінчується Петрів піст завжди 12 липня. Це день пам'яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла. На честь цього свята піст і називається Петровим, або Апостольським. Цього року Петрів піст починається 15 червня.

Петрів піст - не такий суворий, як Великий. У всі дні посту, крім середи і п'ятниці, віруючі можуть їсти рибу. М'ясо та молочні продукти в піст їсти не можна.
 
Але навіть приступаючи до такого, не самого суворого, посту, потрібно порадитися зі своїм духівником, а якщо у вас є які-небудь хронічні захворювання - з вашим лікарем. Якщо вам з яких-небудь причин не можна дотримуватися всіх правил посту (а в монастирському Статуті передбачені більш суворі правила, наприклад, сухоядіння (їжа без олії) в окремі дні Петрового посту), ви зможете обмежувати себе в інших, не гастрономічних речах. Наприклад, в піст не дивитися телевізор або не користуватися соціальними мережами.

Історія Петрівського посту
 
Перший літній піст приурочений пам'яті про святих апостолів Петра і Павла, які готували себе до проповіді Євангелія. Спочатку його назва була Петропавлівський піст, але через довгу назву, його вирішили скоротити до Петрів піст, Петрівський, або часто називають - Апостольським.
 
 
Петрів піст вважається одним з перших, яких стали дотримуватися віруючі, причому в перших згадках про нього (приблизно 3 століття), його пов'язували зовсім ні з апостолами, а з можливістю попостити тим, хто з якихось причин не зміг цього зробити під час Великого поста.
 
Люди перший літній піст прозвали «Петрівка-голодування» або просто «Петрівки», адже від торішнього врожаю вже мало що залишалося з продуктів, а до нового ще чекати і чекати.
 
Петрів піст - що можна їсти?
 
Петрів піст – не суворий. У всі дні посту, крім середи і п'ятниці, віруючі можуть їсти рибу.
 
Щоб трапеза не була на шкоду здоров'ю і при цьому, дійсно, пісна, можна активно використовувати в стравах овочі, гриби, ягоди і фрукти. Існує величезна різноманітність страв для Петрового посту.

Правила харчування в Петрів піст на кожен день тижня
 
Понеділок - дозволяється гаряча їжа без олії: каші, картопля, овочі
 
Вівторок, четвер, субота - найлегші дні Петрового посту, так як дозволяється будь-яка пісна їжа з рослинним маслом і риба.
 
Середа і п'ятниця - найсуворіші дні Петрового посту - сухоядіння, хліб і вода.
 
Неділя - дозволяється будь-яка пісна їжа з рослинним маслом, риба, вино.
 
7 липня - Різдво Іоанна Предтечі - дозволяється риба і вино.
 
Постити не так суворо можуть люди, які хворіють. Крім того, при деяких захворюваннях гастрономічний піст може принести вашому здоров'ю шкоду. Прислухайтеся до себе, запитайте поради у лікаря.
 
Своя міра поста у вагітних; у військовослужбовців; у тих, хто працює в напруженому ритмі або вчиться.
 
Звичайно, особлива тема - дитячий піст. Іноді краще домовитися з дітьми про те, що в піст вони, наприклад, їстимуть менше цукерок, ніж накладати на них обмеження в молочній і м'ясній їжі. У будь-якому випадку, з усіма сумнівами і питаннями про піст краще  вам підійти до свого духівника або священика, якому ви довіряєте.
 
Що можна і потрібно робити в Петрів піст
 
Сенс будь-якого православного посту не в тому, щоб схуднути, дотримуючись скромної  їжі, а в тому, щоб знайти духовне очищення і наблизитися до Бога. Це можна зробити тільки молитвами, світлими думками, доброю поведінкою до себе і до людей. Віруючі люди під час посту повинні молитися, ходити до церкви, сповідатися і причащатися.
 
Навіть якщо ви не ходите до церкви, прочитати молитви можна вдома, від чистого серця, своїми словами.
 
Якщо з якихось причин ви не можете дотримуватися всіх правил посту, виберіть для себе якесь обмеження в іншому, в тому, що може стати для вас утихомиренням: наприклад, відмовтеся на час від кави, світських заходів і т. д.
 
Під час посту особлива увага відводиться допомозі ближнім і благодійності в будь якому її прояві, в доброму ставленні до оточуючих і близьких.
 
Слідкуйте за своїми словами і думками, не допускайте грубих слів, уникайте сварок і конфліктів, не бажайте зла.
 
Що не можна робити в Петрів піст
 
У піст церква не проводить обряди вінчання і хрещення.
 
Такий важливий захід, як хрещення дитини, теж краще відкласти на потім. Якщо для вас важливо провести це таїнство саме зараз (наприклад, малюк хворіє і ви хочете його таким чином захистити), обговоріть це делікатне питання безпосередньо зі священиком.
 
Існують і певні правила проведення поминок в Петрів піст. Необхідно знати, що якщо 9 або 40 днів випали на будній день - вони переносяться на найближчі вихідні (суботу або неділю). На поминальному столі повинні бути тільки пісні страви і червоне вино.
 
Не можна піддаватися низьким бажанням і помислам.
 
Рекомендується відмовитися від розважальних заходів.
 
Стримуйте прояв таких почуттів, як ревнощі, злість, ненависть, гнів, образа.
 
Краще утриматися від інтимних стосунків.
 
Не рекомендується підстригати волосся, вишивати, давати і брати в борг.
 
Якщо в цей час проводити обряди, змови і ворожіння, то вони можуть обернутися проти ворожбитів.