День Святої Трійці святкується щорічно на 50 день після Великодня, в 2020 році Трійця або П'ятидесятниця припадає на 7 червня. Саме на 50 день після Великодня з небес зійшов Дух Святий до апостолів - учнів Христа. Трійця - одне з 12 головних свят за річним церковним календарем, яке здавна має свої традиції і звичаї.

 Трійця - уособлення триєдності Господа Бога: Бог-Отець, Бог-Син, Бог-Дух Святий.

Будинки і церкви на Трійцю прикрашають всілякою зеленню - гілочками дерев, чагарників, польовими квітами і травами, скошеною травою, розподіляють їх по кутах будинку, розстеляють килимом на підлозі. В цьому є особливий сенс, зелений колір - уособлення життєдайної  сили Святого Духа. Наші предки вірили, що прикрашати будинок краще гілками клена, берези, дуба і горобини. Але не можна ні в якому разі брати вербу. З квітів краще віддати перевагу ромашкам та волошкам.

Будь-яка рослина на Трійцю володіє цілющими властивостями, тому ті рослини, якими прикрашали будинок в свято не можна викидати, можна залишити біля ікон, а решту спалити.
 
 
Після відвідин урочистої церковної служби люди розходилися по домівках і готували святкові частування, традиційно на столі були страви з риби, м'яса, сиру, овочів і зелені, млинці, пироги з овочами, на чільному місці завжди був коровай. Сім'я обов'язково збиралася на святковий обід всією сім'єю.
 
Дівчата на Трійцю традиційно плели вінки, пускали їх в воду і ворожили на судженого.
 
Щоб вдало вийти заміж, незаміжні дівчата шматочок святкового пирога на Трійцю ховали в затишному місці - для «залучення» жениха.
 
Що не можна робити на Трійцю
 
Працювати. Зазвичай жінки намагалися до свята завершити всі свої справи. А потім присвятити себе церковній службі і сім'ї.
 
Говорити про погане, злитися і заздрити. На Трійцю це вважалося особливо важкими гріхами.
 
Гуляти біля води та купатися. Тому що русалки заберуть до себе. І навіть якщо ця прикмета викликає у вас усмішку, подумайте, як ще могли наші предки убезпечити своїх дітей і не пустити купатися в холодну воду? Природно, тільки забороною.
 
Вінчатися. Шлюб, укладений в цей день, не можна буде назвати вдалим. Вважається, що завжди в шлюбі буде присутній хтось третій. Краще на Трійцю свататися і говорити про весілля.
 
Не можна ходити на цвинтар - для цього виділений спеціальний поминальний день - субота напередодні Трійці.
 
Погодні прикмети на Трійцю
 
Якщо на Трійцю йде дощ, це до врожаю. А ще вважається, що це природа плаче за померлими.
 
Жаркий день на Трійцю - до посухи.